Lékárníci si stále zoufají: Místo sto balení došlo osm. Zásoby penicilinu se tenčí

Vážný problém s dostupností penicilinu v Česku přetrvává.

Nedostatek penicilinu

Dodaný penicilin nám vydrží sotva pár týdnů, upozorňují lékárníci. A dodávají: ti, kteří se nepředzásobili, s ním dlouho nevystačí. Do Česka tento týden mělo dorazit asi 52 tisíc kusů balení penicilinu, další by měly přijít do poloviny listopadu. Ministerstvo zdravotnictví plánuje výrobu tohoto léku v Česku, to však současný nedostatek nevyřeší.

„Máme zásobu dětských penicilinů, moc jich ale není,“ sdělila pro CNN Prima NEWS Klára Brožová, které vede malou lékárnu v Ostravě-Porubě. V tomto týdnu dostala pět balení penicilinu. „Momentálně máme skladem asi 20 balení. Očekáváme, že taková zásoba by nám měla stačit na dva měsíce,“ podotkla.

Malé lékárny, které nejsou součástí velkých řetězců, se penicilinem pro jistotu předzásobily, aby pokryly poptávku. „Objednáváme vždy větší zásobu, než reálně potřebujeme. Ze zkušeností víme, že neobdržíme celou dodávku,“ přiznala Brožová.

ČTĚTE TAKÉ: Angíny drtí Česko: Těžkých průběhů přibývá. Penicilin chybí, lékaři volí nedostatečné náhrady

A tento scénář je stejný ve většině českých lékáren. V jedné hradecké lékárně penicilin mají, ale o nějakých velkých zásobách se rozhodně mluvit nedá. Když si totiž objednali 100 balení, dostali jich jen osm. Podobné to je v Rýmařově na severní Moravě. „Penicilin máme, ale ve velmi omezeném množství,“ sdělil CNN Prima NEWS lékárník Radek Veselý.

Výroba penicilinu? Nejdříve v roce 2025

Dodávky v posledních týdnech odpovídají podle ministerstva zdravotnictví trojnásobku loňské spotřeby. Dalším problémům by mohla v budoucnu pomoci výroba tohoto léku v Česku. „Jednání probíhají. Snažíme se oslovit společnosti, které by byly připravené penicilin v České republice vyrábět, bavíme se o finálním produktu – to znamená o tabletách a balení. Nebavíme se o výrobě účinné látky,“ sdělil pro CNN Prima NEWS náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

ČTĚTE TAKÉ: Výroba penicilinu v Česku? Další Válkův balonek, nelze podporovat jen jeden lék, říká Farhan

„Pokud by se ministru Válkovi povedlo do dvou let začít vyrábět penicilin – účinnou látku v České republice – budu jeden z prvních, co pogratuluje. Ale jsem v tomto dost pesimistou,“ reagoval Zdeněk Blahuta, farmaceut a bývalý šéf SÚKL. Epidemiolog Roman Prymula v pořadu Co na to vaše peněženka uvedl, že ve chvíli, kdy by se penicilin v Česku vyráběl, neměl by sloužit jen pro domácí spotřebu. „Mělo by to být třeba pro celou Evropu a zase jinde by se vyráběl jiný preparát,“ podotkl.

Výroba penicilinu v Česku bude možná nejdřív v roce 2025. V současné době se musíme spoléhat na dodávky, které zajišťuje ministerstvo zdravotnictví. Dalších 175 tisíc balení by podle něj mělo přijít do poloviny listopadu.

Tagy: