Trump je vykolejený a nedaří se mu útočit na Harrisovou. Ta má jednu velkou slabinu, říká Lepš

Republikánský kandidát na post prezidenta USA Donald Trump během setkání s příznivci v Montaně (9. 8. 2024)

K věci (229)

Donald Trump je v posledních týdnech zcela vykolejený, učí se, jak útočit na nového protikandidáta, a nedaří se mu to. V pořadu K Věci na CNN Prima NEWS to řekl amerikanista a politolog Jakub Lepš (TOP 09). Dodal, že slabina Kamaly Harrisové zase spočívá v ekonomice.

„Trump byl ve velmi pohodlné pozici s nepopulárním Bidenem, který navíc vyhořel v červnové debatě. Najednou se musí učit, jak útočit na nového protikandidáta, a nejde mu to. Osobní urážky někdy přehání a obecně je nevolí dobře,“ popsal pro CNN Prima NEWS Lepš.

ČTĚTE TAKÉ: „Není chytrá,“ zaútočil Trump na Harrisovou. Obvinil ji ze zneužití justice i vysoké inflace

„Není schopen ani udržet pořádně myšlenku, zahraniční politiku míchá s urážkami. Říká, že je na Kamalu Harrisovou naštvaný, že nelegitimně ukradla Bidenovi prezidentskou kandidaturu a neví, jak se k tomu postavit,“ popsal. V současnosti má tak Harrisová jistou výhodu. Amerikanista také zmínil, že Trump také není schopen se držet základních témat, v nichž má navrch, jako je ekonomika.

Právě ta je podle politologa největší slabinou Harrisové. „Zejména pokud v následujících třech měsících vykáže další negativní výkyvy. Značná část Američanů se domnívá, že země nekráčí správným směrem,“ vysvětlil Lepš.

K dobru nemusí být političce ani její nevýrazné působení jako Bidenovy viceprezidentky, které však nebylo výhradně její vinou. „Záleží totiž na rozhodnutí prezidenta, jestli viceprezidenta pustí k nějaké agendě a mediálním výstupům, nebo ne. Biden si vše řídil víceméně sám,“ popsal Lepš.

Harrisová má na druhou stranu šanci prezentovat se jen jako částečný spoluvládce Bidena. „Může říkat, ano, já jsem sice byla viceprezidentka, ale všechno si řídil Biden. V pátek má pronést projev, kde bude mluvit o svém ekonomickém plánu a bude říkat: ,Respektuji, co dělal Biden, ale toto je můj plán a prosím, berte mě jako novou kandidátku se svými názory’,“ vysvětlil amerikanista. Právě taková taktika by ji zatím měla vycházet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozhovor Trumpa s Muskem narušil zřejmě útok hackerů. Exprezident vyprávěl o atentátu

Tagy: