Letadla, klavíry i vlaky. Fiala hlásí zájem o české výrobky v Asii, popsal i pompézní uvítání

Pro Česko a Evropskou unii je důležité, abychom měli úzké kontakty a možnosti spolupráce se státy ASEAN a střední Asie. Máme šanci prodávat tam naše letadla, tramvaje, auta, vlaky nebo třeba piana. V exkluzivním rozhovoru pro pořad Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl premiér Petr Fiala (ODS), který v Uzbekistánu během úterka zakončí svou desetidenní cestu po šesti asijských zemích. Zavzpomínal také na pompézní přivítání ve Vietnamu, které pro něj bylo nostalgické.

„Všichni cítíme únavu, ale navštěvujeme důležité regiony – Indopacifický a státy střední Asie. Jsou od nás dost vzdálené, ale myslím, že máme velmi dobré výsledky. Ukázalo se, že tyto státy mají zájem spolupracovat s Českou republikou,“ uvedl při návštěvě Uzbekistánu Fiala. Zdůraznil, že ve všech navštívených zemích za posledních deset dní je zájem o nákup českých letadel.

„S návštěvou je důležité otevírání podmínek pro konkrétní české firmy a podnikatele. Během návštěvy jsem podepsal 21 smluv a memorand. Někdy na úrovní vlády, někdy mezi jednotlivými podnikateli nebo bankami, což je rozhodně velmi pozitivní,“ podotkl s tím, že v asijských zemích je zájem i o další české produkty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala musí praštit do stolu a srovnat ministry, říká Pospíšil. Nacher děkoval za upřímnost

„Například stavba společného závodu Škody Auto a místního podnikatele ve Vietnamu, tam nejde pouze o dokončení závodu na výrobu aut, ale i o to, že se Škodě Auto otevírá možnost prodávat vozidla v jihovýchodní Asii v mnohem větší míře než dosud. V Uzbekistánu se zase jedná o obrovské dodávce vlaků, což by byl opravdu velký úspěch. Dále jde o dodávky souprav do metra, tramvají. Ve všech zemích byl zájem i o světoznámá piana Petrof. Cesta má tak i kulturní rozměr,“ jmenoval.

Vzpomněl také na pompézní přivítání ve Vietnamu, kde se konal ceremoniál na uvítání premiéra. „Osobně ho znám z doby před rokem 1989 a připomínal mi tato léta. Není to něco, co by ve mně vyvolávalo příjemné vzpomínky. Na druhé straně to ale chápu jako součást oficiálního přijetí, snažím se k tomu přistoupit s důstojností a rozumným způsobem,“ doplnil Fiala.

Jak se premiér cítil během přivítání v dalších zemích? A jak korigoval události vlády v Česku se zahraniční cestou? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: