Letecké snímky ukazují zničený Mariupol. Město začíná připomínat Varšavu z roku 1944

Jedním ze symbolů kruté války na Ukrajině se stal obklíčený a zničený Mariupol. Ve městě, které mělo před začátkem ruské invaze zhruba 400 tisíc obyvatel, podle místních úřadů zahynulo od začátku konfliktu přes 2500 civilistů. Nově zveřejněné letecké snímky ukazují enormní rozsah poškození celé oblasti.

Ruská armáda Mariupol dennodenně ostřeluje. Podle odhadů je ve městě zničených zhruba 80 procent tamních domů. Z nově zveřejněných leteckých snímků je patrné, že nezničených budov ve městě již příliš nestojí.

Někteří uživatelé na Twitteru zkázu Mariupolu připodobňují k fotkám Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců praktickou celou vybombardovalo.

Civilistům, kteří se chtějí dostat dostat pryč z Mariupolu, výrazně komplikuje situaci ruská armáda. Ta často pálí i do míst, která mají sloužit jako evakuační koridory. Ruští vojáci také napadají evakuační autobusy. Některé zadržují a nechtějí je pustit z oblasti.

Ve vybombardovaném městě navíc nefungují dodávky elektřiny ani tepla, rovněž je problém s nedostatkem vody, potravin a léků. Rusové chtějí město dobýt za každou cenu. Moskvě by to umožnilo propojit Krym po souši se separatistickými oblastmi a zajistit si úplnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře. Ukrajinci se však nehodlají vzdát bez boje.

Tagy: