Ukrajinci: Obklíčili jsme Rusy u Kyjeva. Může jít o největší vítězství války, řekl expert

Ukrajinské úřady uvedly, že ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel jsou obklíčené ukrajinskou armádou. Potvrdily se tak zprávy, o kterých vás redakce CNN Prima NEWS s odvoláním na experta Sergeje Sumlennyho informovala již v úterý. Podle něj může obklíčení severozápadního předměstí Kyjeva představovat největší ukrajinské vítězství od začátku ruské invaze.

Ukrajinská armáda v úterý dobyla zpět město Makariv západně od metropole. Vše nasvědčuje tomu, že právě kvůli tomuto ukrajinskému postupu se ruské jednotky v Irpini, Buče a Hostomelu dostaly do totálního obklíčení.

„Makariv je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Irpiň, Buču a Hostomel ukrajinská armáda obklíčila,“ potvrdil úřad města Buča. Redakce CNN Prima NEWS již v úterý citovala novináře a experta na východní Evropu Sergeje Sumlennyho, který obklíčení ruských vojáku severozápadně od Kyjeva předpověděl.

„Pokud je to pravda, půjde o dosud největší porážku ruské armády. Ukrajina se může připravit na příliš velký počet zajatců,“ uvedl Sumlenny s tím, že obklíčení Rusové mají už teď obrovský problém se zásobami, což potvrzují i ukrajinské úřady. To však nevěstí nic dobrého ani pro ukrajinské civilisty z Irpině, Buči a Hostomelu.

„Blíží se humanitární katastrofě. Obyvatelům chybí potraviny, léky, hygienické potřeby i strava pro děti,“ uvádí ukrajinské úřady. Podle nich se obklíčení ruští vojáci uchylují k rabování i střílení dobytka a psů kvůli masu.

Zatímco před několika dny média ukazovala přes šest desítek kilometrů dlouhý ruský konvoj těžké techniky, který táhne na Kyjev, v současnosti se spíš šíří záběry rozdrcených tanků a dalších vozů právě z okolí Buči, Irpině a Hostomelu.

K odražení nepřítele v těchto oblastech Ukrajinci často využívají americké raketomety Javelin či turecké drony Bayraktar, ale i celou škálu nejrůznějších zbraní, které do země posílají západní státy. Některé ruské stroje Ukrajinci ani ničit nemusí. Rusové některé tanky často opouštějí zcela netknuté, protože kvůli logistickým problémům postrádají palivo i další zásoby.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Kyjev Hostomel obklíčení Buča Irpiň Sergej Sumlenny