Letní vlna covidu posune tu další až do zimy. Kdy je podle expertů čas na další očkování?

Očkování proti covidu v Kotvě

Omezí nás koronavirus i v létě 2022?

Počet nakažených covidem v posledních dnech stále roste. Za sobotu přibylo nejvíce případů od začátku května a v mezitýdenním srovnání je přírůstek až dvojnásobný. Některé země v Evropě tak budou pravděpodobně znovu zavádět některá proticovidová opatření. V Česku se mezi odborníky nejvíce mluví o tom, kdy a jestli vůbec jít na třetí dávku očkování.

Jednou z diskutovaných možností je opětovné rozšíření ochrany dýchacích cest. V současnosti jsou roušky doporučené v nemocnicích, na ostatních místech po Česku zůstávají dobrovolné. „Dopad nové varianty BA.4 a BA.5 není příliš zásadní. V tuto chvíli o žádných opatřeních kromě doporučeného nošení roušek neuvažujeme,“ uklidňuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

V Praze se nákaza oproti zbytku republiky šíří až desetinásobně rychleji. Letní vlna tak podle epidemiologa Romana Prymuly posune tu další. „Bude kompenzační pauza, takže ta případná podzimní vlna bude stlačena podstatně déle do zimního období,“ uvedl exministr zdravotnictví ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle Pavlovice je hlavní město barometrem toho, co bude následovat v ostatních regionech.

Na další dávku s podzimní vlnou

Odborníci i v souvislosti s nárůstem počtu případů debatují také o tom, kdy je nejvhodnější doba na posilující dávku. Biochemik Zdeněk Hostomský míní, že pokud je člověk plně očkován, s další dávkou by měl počkat až do očekávaného příchodu podzimní vlny.

„Za nejlepší booster, tedy za nejlepší posilovací dávku, považuji lehkou infekci omikronem,“ dodává Hostomský. Diskutovanou čtvrtou dávku doporučuje i ministerstvo zdravotnictví. „Jednoznačně ji doporučujeme až před podzimem, a to tak, aby se kryla s tou přicházející vlnou. Ideální je po čtyřech měsících od třetí dávky, aby se maximálně využil ochranný efekt,“ vysvětlil Pavlovic.

Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že v polovině srpna se pro čtvrtou dávku vakcíny otevřou očkovací centra. Budou určena hlavně pro lidi nad 80 let a chronicky nemocné nad 65 let.

Tagy:
léto podzim očkování Roman Prymula počet nakažených koronavirus COVID-19 Zdeněk Hostomský třetí dávka čtvrtá dávka Josef Pavlovic Ministerstvo zdravotnictví České republiky