Prymula: Jedna země přijme opatření proti covidu a spustí se lavina. Co přijde na podzim?

Epidemiolog Roman Prymula

Co Čech, to politik! (630)

Nejen Evropa nyní zažívá letní koronavirovou vlnu. Ta by mohla lidem zkomplikovat dovolené. „Jakmile jedna země přijme opatření proti covidu, spustí se lavina,“ podotkl v pořadu Co Čech, to politik! epidemiolog Roman Prymula. Spolu s biochemikem Zdeňkem Hostomským nastínili, co Čechy čeká na podzim.

Prymula ve vysílání přiblížil, co značí náhlý nárůst počtu nakažených v Česku. „Němečtí epidemiologové další vlnu předvídali dříve. Prudké nárůsty však vidíme v Německu, Itálii, Francii i v Česku, kdy jsme tři dny měli zhruba 1500 nakažených. Vidíme letní vlnu,“ uvedl.

Právě v letních měsících mnozí míří na dovolenou do zahraničí. Některé země stále mají koronavirová opatření jako roušky či respirátory v MHD nebo vnitřních prostorech. Co když však země v letních měsících přijmou další opatření?

„Jedná se o velmi citlivou věc, nejsem si ale jistý, zda jsem schopen predikovat chování zemí. Bude se čekat na prvního. Když jedna země opatření přijme, tak se spustí lavina. Bude se však vyčkávat, zatím k tomu nikdo nepřistoupil. Země budou jednat velmi opatrně,“ pokračoval Prymula.

Otázkou však zůstává, co Čechy čeká na podzim. Prymula spolu s Hostomským nastínili scénáře a uvedli, jaká opatření by přijali. „Rychlost šíření infekce v létě je nebývalá, ani nyní nejsme úplně chráněni. Díky tomu však bude podzimní vlna stlačena do zimního období. Pokud se vyskytne jiná varianta, která nebude omikronová, tak může čekat novou podzimní vlnu,“ zmínil Prymula.

Hostomský podotkl, že pro něj byla loni na podzim nečekaná varianta delta. „Ukázalo se, že podzimní vlna, jež měla být malinká, byla velká. Pak ale přišel omikron a zcela ji vytěsnil. Nyní zde máme pouze nové subvarianty omikronu. Omikron se bude jen zlepšovat v infekčnosti,“ uvedl biochemik.

Nyní ani na podzim by však nepřistupoval k nošení respirátorů či lockdownům. „Na začátku plošné nošení roušek možná fungovalo, pak se z toho ale stal symbol. Nepomůže to. Stejně tak jsou symbolikou rozestupy. Situace je nyní jiná a nevracel bych se k plošným opatřením. Nadělalo to více škody,“ pokračoval Hostomský.

Oba odborníci se shodli na tom, že nejsilnějším opatřením je vakcinace. „V době prvních variant měly roušky smysl, to nyní klesá. Pokud bychom se chtěli chránit, tak bychom je museli nosit takřka 24 hodin denně,“ uzavřel.

Tagy: