Lež a hloupost. Skopeček se pustil do Schillerové kvůli platbám kartou. Havlíček ji bránil

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO)

Jan Skopeček a Karel Havlíček a platbách kartou

Turisté, kteří k nám přijedou, by měli být upozorněni, že Česko nebere platební karty, napsala na Twitteru bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) její slova označil za „lživá a hloupá“. Celá debata je podle něj bouří ve sklenici vody, neboť počet bezhotovostních transakcí v zemi neustále roste. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček naopak prohlásil, že v tomto směru za ostatními státy zaostáváme.

Počet restaurací, kde nelze platit kartou, v Česku roste, varují někteří odborníci s tím, že tento trend podporuje šedou ekonomiku. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček s tím nesouhlasí. „Pro mě jsou důležitá data. Ta jasně ukazují, že počet bezhotovostních plateb v naší ekonomice na úkor hotovostních dlouhodobě roste,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že z celkového hlediska je bezhotovostních transakcí více než polovina.

K TÉMATU: Hotovost? Ne, díky, plaťte jen kartou. V zahraničí jsou bankovky pasé, v Česku je to naopak

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová je ale jiného názoru. „Česko platební karty nebere. Takové upozornění by měli dostávat turisté při vjezdu k nám,“ napsala na Twitteru. Skopeček to označil za nesmysl. „To, co se tady snaží rozpoutat paní Schillerová, je prostě lež, naprostý nesmysl a hloupost. Podle mě je to takový český syndrom toho, že budeme poplivávat naši zemi před zahraničím,“ řekl Skopeček.

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček však tvrdí, že za ostatními zeměmi skutečně zaostáváme. „Stačí, když se lidé projdou po některých městech a obcích. Jsme pro srandu. Zatímco ve světě sledují trend nových technologií a vlády se snaží vytvořit prostředí, které je technologicky přívětivé prostřednictvím EET, my to rušíme,“ sdělil Havlíček. Dodal, že tím ženeme firmy do šedé ekonomiky.

Kroky současné vlády Havlíček označil za socialistické manýry. „Tato vláda zvyšuje daně jak na běžícím pásu a má tu drzost ještě říkat, že my jsme byli socialistickou vládou? Zameťte si před vlastním prahem, vždyť vy se chováte jako nejvíce socialistická vláda za posledních 30 let,“ zdůraznil Havlíček.

Tagy: