Lhář, klaun, podvodné volby, sklapni. Debata Trumpa s Bidenem nabídla řadu ostrých výroků

Trump vs. Biden

Osobní útoky při americké prezidentské debatě

První televizní debata mezi prezidentskými kandidáty Donaldem Trumpem a Joem Bidenem byla plná osobních invektiv. „Můžeš už sklapnout, chlape? Každý ví, že jsi lhář,“ vmetl do tváře Trumpovi Biden. „Na tobě není nic chytrého,“ opáčil americký prezident. Přinášíme rekapitulaci sedmi nejzásadnějších momentů z jejich vzájemného klání.

1. Můžeš už sklapnout, chlape?

Během debaty si kandidáti často skákali do řeči a nerespektovali pravidlo, že nemají soupeře během řeči dvě minuty přerušovat. To porušoval především Trump. V jednom okamžiku moderátorovi Chrisovi Wallacovi došla trpělivost. Prezidenta upozornil, že jeho tým souhlasil s pravidlem, a vyzval ho, aby se jím řídil. Na konci první ze šesti částí debaty už vypadal Joe Biden unavený. „Můžeš už sklapnout, chlape?“ zasténal v jednu chvíli.

2. Každý ví, že jsi lhář

„Všechno, co tady říká, je prostě lež. Každý ví, že je lhář,“ řekl o Trumpovi Biden během výměny názorů o zdravotní péči. Navíc vmetl Trumpovi do tváře, že je „nejhorším prezidentem, jakého kdy tato země měla“.

Trump ovšem nezůstal pozadu. „Na tobě není nic chytrého, Joe. Za sedmačtyřicet let jsi neudělal nic,“ zdůraznil.

3. Máme podvodné volby

„Doufám, že to budou spravedlivé volby. Ale když vidím manipulaci s desítkami tisíc hlasovacích lístků, nemůžu s tím souhlasit. Znamená to, že máme podvodné volby,“ uvedl Trump.

Americký prezident dodal, že bude připraven obrátit se v tomto ohledu na Nejvyšší soud. Ten by se podle komentátorů mohl přiklonit více doprava, pokud Senát schválí nominaci právničky Amy Coneyové Barrettovové, kterou navrhl právě Trump.

„Nikdo vůbec neprokázal, že dochází k podvodům souvisejícím s poštovními lístky. Nemá tušení, o čem mluví,“ reagoval Biden.

Americká korespondentka Cordelia Lynchová to okomentovala slovy: „Tvrdou pravdou je, že bychom možná neznali vítěze těchto voleb několik dní nebo týdnů po volební noci. Bude to ošklivá cesta k inauguraci.“

4. Koho chcete, abych odsoudil? Dejte mi jméno!

Když byl Trump požádán, aby odsoudil rasistické a militantní skupiny, pustil se místo toho do levicových aktivistů. Na sociálních médiích tomu byla věnována velká pozornost. „Nechce věci uklidnit,“ řekl Biden a dodal, že prezident „přilévá benzín do ohně“.

„Jistě, jsem ochoten to udělat, ale téměř vše, co vidím, pochází z levice. Jsem ochoten udělat cokoli. Chci vidět mír.“ Prezident se pak otočil na moderátora a zeptal se: „Koho chcete, abych odsoudil? Dejte mi jméno!“

Nakonec prohlásil: „Hrdí hoši (Proud boys, neofašistická organizace, pozn. red.), ustupte a čekejte, ale řeknu vám, někdo musí něco udělat s Antifou a levicí, protože to není problém pravice. Toto je problém levice.“ Chvíli po debatě se na sociální síti Telegram na účtu Proud boys objevila zpráva: „Ustupujeme a čekáme.“

5. Zaplatil jsem daně z příjmu milion dolarů

Na otázku, zda je pravda, že v roce 2016 zaplatil na dani z příjmu jen 750 dolarů, jak uvádí The New York Times, odpověděl prezident: „Zaplatil jsem daně z příjmu milionů dolarů.“

„Ukažte nám svá daňová přiznání,“ vložil se do toho Biden. Korespondentka Lynchová při tom prý zažila déjà vu: „Trumpova odpověď na jeho daňové přiznání je přesně stejná jako před čtyřmi lety během debaty s Hillary Clintonovou,“ napsala.

6. Prezident nemá žádný plán

„Prezident nemá žádný plán, nic nepředložil,“ řekl Biden o svém protivníkovi a poukázal na to, že během pandemie zemřelo 200 000 Američanů.

Trump řekl, že by zahynuly miliony lidí, pokud by to měl na starosti Biden. Dodal, že jeho včasná akce zakazující cestování z Číny zachránila tisíce životů. Prezident uvedl, že USA jsou jen „několik týdnů“ od vakcíny a jeho vláda odvedla „skvělou práci“.

7. S tímhle klaunem je to těžké

Trump se zmínil také o Bidenovu synovi Hunterovi. Tvrdil, že moskevský starosta mu dal miliony dolarů a tázal se na jeho vztahy s Ukrajinou. Hovořil také o Hunterových problémech s drogami.

„O jeho rodině, si můžeme povídat celou noc,“ udeřil Biden. „S tímto klaunem je těžké se do toho pustit.“

Další ostrá výměna názorů proběhla kvůli Bidenovu zesnulém synovi Beauovi a jeho vojenské službě.

Kdo vyhrál?

Okamžitý průzkum CBS News zjistil, že podle 48 procent voličů zvítězil Biden a podle 41 procent Trump. Zbytek respondentů na to neměl jasný názor.

„Obávám se, že to byla vůbec nejhorší prezidentská debata. Nedostatečná podstata, slangový zápas na hřišti,“ uvedla Lynchová. „Přitom to byla pravděpodobně nejočekávanější debata za posledních 30 let,“ dodala.

Na celý záznam prezidentské debaty se můžete podívat zde:

Tagy: