Biden v předvolební debatě porazil Trumpa. Tvrdí to dvě třetiny diváků, podle CNN

Donald Trump a Joe Biden

Osobní útoky při americké prezidentské debatě

Joe Biden odvedl v první americké předvolební televizní debatě lepší práci než Donald Trump. Tvrdí to šest z deseti diváků. Pouze osmadvacet procent si myslí, že lepší byl současný prezident Donald Trump. Vyplývá to z průzkumu CNN provedeného po předvolební televizní debatě, která proběhla z úterý na středu.

Ze stejného vzorku dotazovaných v průzkumu před samotnou debatou uvedlo 56 procent lidí, že očekává lepší výkon od Joea Bidena, od Donalda Trumpa 43 procent.

Více o průběhu debaty se dozvíte v naší on-line reportáži.

Obdobný výsledek jako po této debatě byl zaznamenán v průzkumu též dříve po prvním televizním souboji mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem během minulé předvolební kampaně. Clintonová tehdy vyhrála podle 62 procent diváků, zatímco Trump podle 27 procent.

Podle dvou třetin dotazovaných (65 procent lidí) byly Bidenovy odpovědi pravdivější než ty Trumpovy (29 procent) a jeho útoky na současného prezidenta byly častěji považovány za férové. Za oprávněné je považovalo 69 procent lidí, zatímco Trumpovy ataky Bidena vnímalo za férové 32 procent občanů.

Rasová nerovnost, zdravotní péče, koronavirus

Pokud jde o jednotlivá témata, v otázce rasové nerovnosti věřilo Bidenovi 66 procent a Trumpovi 29 procent, v otázce zdravotní péče Bidenovi 66 procent a Trumpovi 32 procent, zatímco v otázce koronaviru Bidenovi 64 procent a Trumpovi 34 procent. V otázce nominace Nejvyššího soudu Bidenova slova udělala větší dojem na 54 procent, zatímco Trump přesvědčil jen 43 procent. V ekonomických otázkách Bidenovi věřilo 50 procent, jen o dvě procenta více než Trumpovi.

Podle 63 procent diváků má Biden lepší plán pro řešení problémů země (Trumpovi v tomto ohledu věřilo 30 procent lidí) a 55 procent diváků si myslí, že by byl lepším lídrem (o Trumpovi si to myslí 43 procent diváků).

Vypadá to, že debata nijak dramaticky nepřesunula voliče od jednoho kandidáta k druhému. Více než polovina dotazovaných (57 procent) zmínila, že debata neovlivnila jejich preferenci kandidáta.

Průzkumu CNN se zúčastnilo 568 registrovaných voličů, kteří v noci na středu sledovali debatu. Vzorek neodráží pohled všech Američanů, uvedl web CNN. V průzkumu se zhruba 36 procent lidí označilo za bezpartijní (obecně je to v USA asi 40 procent lidí). Za voliče demokratů se označilo 39 procent, za voliče republikánů 25 procent.

Na záznam debaty se pak podívejte v reprízách na CNN Prima NEWS, a to v 9:30, 10:20, 11:30, 13:30 a 15:30.

Tagy: