Lidé házeli ve Vídni po policistech lahve. Proti lockdownu protestovaly početné davy

V centru Vídně se v sobotu na ohlášené demonstraci sešly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření, které svolala opoziční pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Jen dva dny před začátkem celostátní uzávěry na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu a v jeho okolí protestovalo bezmála 40 000 lidí, informovala agentura APA.

Atmosféra byla podle rakouských médií vyostřená a došlo i na potyčky s policií. Nejméně deset lidí bylo zatčeno. Úřady původně počítaly s tím, že se do protestu zapojí asi 15 000 lidí. Mnohem vyšší účast nejspíš souvisí s pátečním oznámením vlády, která se rozhodla razantně zpřísnit opatření pro boj s pandemií. Od pondělí v zemi začne nejméně desetidenní celostátní uzávěra a chystá se i povinné očkování proti covidu.

Podle pořadatelů do centra metropole dorazilo až 100 tisíc lidí, policejní odhady hovoří o 38 000 protestujících. Na bezpečnost a dodržování aktuálních protipandemických pravidel dohlíželo na 1 300 strážců zákona.

Okolí Hofburgu a část okružní třídy (Ringstrasse) až k budově opery byly kvůli manifestaci uzavřené. Na místo proudily už od dopoledne davy lidí, kteří o sobě dávali hlasitě vědět s bubny, píšťalkami a skandováním. Stovky demonstrantů přijely do Vídně autobusy či vlaky z jiných spolkových zemí i ze zahraničí. Vídeňská radnice obyvatele varovala, aby se do centra města raději nevydávali.

Protest proběhl až na výjimky bez násilností. Někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a házeli na policisty láhve a plechovky. Při potyčkách policisté použili pepřový sprej, uvedla APA.

Ministr vnitra Karl Nehammer řekl, že útoky na policisty jsou „zcela nepřijatelné“ a poděkoval pořádkovým složkám. „Při náročném zásahu se zachovaly profesionálně a dokázaly zajistit bezpečnost,“ řekl. Policie kontrolovala i dodržování protiepidemických pravidel, která ukládají, že účastníci protestů o více než 50 lidech musejí mít nasazené respirátory.

Na demonstraci dorazily stovky lidí s vlajkami a se symboly rakouské orlice na oblečení. Někteří aktivisté měli na sobě žluté hvězdy s nápisem „neočkovaný“, na plakátech a transparentech byla například hesla: „Tak to v roce 1938 začalo“ a „Konec fašistické diktatury“.

V pátek Rakousko ohlásilo rekordních téměř 16 tisíc nových případů infekce za den, v sobotu přibylo 15 297 nakažených. Na jednotkách intenzivní péče leží 524 covidových pacientů.

V Amsterdamu se protest zrušil, lidé stejně přišli

K demonstraci odpůrců koronavirových restrikcí mělo dojít i v nizozemském Amsterdamu. Organizátoři ji však nakonec zrušili po pátečním protestu v Rotterdamu, který se vymkl kontrole.

Přesto se nakonec jistý protest konal. Podle nizozemských médií se i přes zrušení akce v Amsterdamu sešlo několik stovek lidí. Shromáždění, které se vydalo za silné přítomnosti policie na pochod městem, je klidné, informuje list De Telegraaf.

Násilnosti v Rotterdamu

Demonstranti se v Rotterdamu dostali do potyčky s policií, což odneslo zraněním nejméně sedm lidí. Podle médií byli dva z nich postřeleni policisty, kteří se snažili rozlícený dav rozehnat. Desítky lidí byly zadrženy.

„Včera (v pátek) večer v Rotterdamu vypuklo peklo,“ uvádí příspěvek na facebookové stránce organizátorů, který oznamuje zrušení protestu a vyzývá všechny, aby v sobotu do Amsterdamu nejezdili. Zmiňuje také, že v Rotterdamu při protestech zemřel chlapec, místní policie však podle agentury AFP uvedla, že takovou informaci nemá.

Lieve mensen, Gisteravond is in Rotterdam de hel los gebroken, hierbij zijn 2 mede-krijgers zwaar gewond geraakt, en 1...

Posted by World Wide Netherlands on Friday, November 19, 2021

Uspořádat manifestaci po událostech v Rotterdamu „se nezdálo správné“, napsali dále organizátoři. Vyjádřili zároveň politování nad dvěma postřelenými demonstranty, o kterých píší i nizozemská média.

Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb v sobotu nazval páteční události „orgiemi násilí“. „Policie několikrát považovala za nutné tasit zbraně, aby se mohla bránit,“ řekl ráno starosta. Demonstranti v centru města zapalovali ohně a házeli na policisty kamení a dělobuchy.

„Stříleli na policisty, lidé přišli ke zraněním,“ řekl Aboutaleb bez bližších podrobností. Dodal, že policie počítá se zatčením řady dalších lidí, až prostuduje videozáznamy z incidentu.

Na fotografiích z protestů bylo vidět nejméně jedno zapálené policejní auto, přičemž další mělo v čelním skle zaražené jízdní kolo. Policii se podařilo obnovit pořádek po půlnoci – i s použitím vodního děla.

Brzké zavírání a sport bez fanoušků

Podle médií šlo o jeden z nejhorších podobných incidentů od začátku pandemie. Rotterdamem otřásly podobně násilné protesty letos v lednu, kdy vláda vyhlásila noční zákaz vycházení.

„Protestování je zásadním právem v naší společnosti, ale to, co jsme viděli včera (v pátek) večer, je jednoduše kriminální počínání,“ řekl nizozemský ministr spravedlnosti Ferd Grapperhaus. „S demonstrováním to nemělo nic společného,“ dodal.

Nizozemsko minulou sobotu znovu zavedlo některá omezení ekonomiky, neboť se v zemi začaly objevovat dosud nejvyšší počty nově nakažených od začátku pandemie. Restaurace a obchody musejí podle nových pravidel zavírat dříve a sportovní utkání se odehrávají bez diváků. Podle místních médií se na pátečních nepokojích podíleli i takzvaní hooligans, tedy skalní příznivci některých fotbalových klubů.

Vláda v pátek rovněž druhý rok v řadě zakázala novoroční ohňostroje s odůvodněním, že opatření zabrání mimořádnému zatížení nemocnic.

Tagy: