Někteří lidé na Hodonínsku jsou stále bez střechy nad hlavou. Obávají se příchodu zimy

Moravská Nová Ves

Lidé mají strach ze zimy

V neděli 24. října jsou to přesně čtyři měsíce od přírodní katastrofy, která zasáhla jižní Moravu. V sedmi obcích na Hodonínsku a Břeclavsku vzalo tornádo život šesti lidem a způsobilo miliardové škody. Vedle únavy z nekonečné práce začíná lidem přidělávat starosti i blížící se zima. Řada domů totiž stále nemá střechu.

Před týdnem ještě neměl dům Františka Nosterského ani krov a vypadalo to, že se svojí manželkou budou muset trávit zimu v provizorních podmínkách. V posledních dnech se ale všechno změnilo. Jako jeden z posledních v obci Moravská Nová Ves se i tento dům může těšit na novou střechu.

„Tornádo nám poničilo několik pokojů včetně ložnice. Všechno odlétlo včetně nábytku,“ popsal Nosterský. Spíš než nadcházející studené zimy se manželé obávají, že červnové tornádo nebylo ojedinělé. Vedle domu jim přírodní živel zničil i celou zahradu.

Lidé poslali do postižených oblastí přes miliardu korun

„Na zahradě stál padesátiletý modřín. Teď tady není nic, zahrada je holá. Navíc máme obavy, že se tu tornádu zalíbilo a přijde zas,“ řekla Marie Nosterská. Lidem ze zasažených domů i po čtyřech měsících stále přijíždějí pomáhat dobrovolníci. A ti, co nemůžou přiložit ruku k dílu, posílají aspoň peníze.

Podpořit obyvatele z postižených obcí přijeli milovníci a zároveň majitelé amerických aut. Ti mezi sebou vybrali více než čtvrt milionu korun, které postupně rozdělí mezi nejpostiženější rodiny. „Chtěli jsme pomoct konkrétním lidem, nechtěli jsme dělat anonymní sbírku, kdy se peníze někam pošlou a my nemáme pod kontrolou, kde skončí,“ uvedl spoluorganizátor akce Daniel Nečesaný.

Přes humanitární organizace dosud poslali lidé do postižených oblastí víc jak miliardu korun, přitom jen z účtu brněnské Charity odešlo k neděli více než 226 milionů.

Tagy: