Lidé oslavují hrdinu, který zadržel útočníka v Dublinu. Slavný zápasník ho zve do restaurace

Útočníka, který ve čtvrtek v Dublinu pobodal a vážně zranil pětiletou holčičku a jednu ženu, měl zneškodnit třiačtyřicetiletý Brazilec Caio Benicio, jenž pracuje jako řidič doručovací společnosti. Lidé ho nyní oslavují jako hrdinu a například irský MMA zápasník Conor McGregor mu slíbil jídlo zdarma do konce života ve své restauraci. Ve městě po incidentu vypukly nepokoje, policie zadržela 34 jejich účastníků, informuje BBC.

Agresivní muž zaútočil ve čtvrtek v Dublinu na děti, které se seřadily před školou. Vážné zranění utrpěla pětiletá dívka a žena, která je údajně zaměstnankyní školy a snažila se žáky chránit. Další dvě děti byly zraněny lehce. Lidem v blízkosti se podařilo útočníka přemoci a zadržet do příjezdu policie. „Musíme říci, že těm, kteří zasáhli, patří dík. Pořádně ho drželi, aby se ujistili, že nevstane a neublíží dalším lidem. Mohu říct, že zachránili životy,“ řekl zdroj z policie podle webu Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na bál přišli zabíjet, líčí svědci krvavý útok ve Francii. Chtěli se jen bavit, namítá advokát

Jedním z prvních, kdo se rozhodl útočníka zpacifikovat, byl třiatřicetiletý řidič doručovací společnosti Caio Benicio. „Viděl jsem, jak ten chlap táhne učitelku a zvedá dítě. Zastavil jsem se, abych se podíval, co se děje, myslel jsem, že je to normální rvačka. Pak ale útočník vytáhl nůž. Hodil jsem motorku na zem a šel jsem za tím chlapem… Ani jsem o tom nepřemýšlel, sundal jsem si helmu a praštil ho s ní do hlavy, čímž jsem ho srazil k zemi,“ popsal Benicio s tím, že to byl instinkt a během několika vteřin bylo po všem.

Útočník prý poté spadl na zem. „Neviděl jsem, kam se poděl nůž, ale zasáhli další lidé,“ sdělil Benicio a dodal, že v myšlenkách je s pětiletou vážně zraněnou holčičkou. „Modlím se. Na nic jiného nemyslím. Viděl jsem ji v sanitce, vypadala tak zranitelně,“ řekl. Pokud některá z obětí útoku zemře, bude prý vždy přemýšlet, co mohl udělat lépe, ale pokud všechny děti přežijí, bude vděčný, že byl ve správný čas na správném místě.

Benicio je nyní na sociálních sítích oslavován jako hrdina. „Už nikdy si v této zemi nebude muset koupit pivo,“ napsal jeden muž. A zareagoval dokonce irský zápasník MMA Conor McGregor, který mu nabídl stravu zdarma ve své restauraci, a to až do konce života. „Pracující člověk je skutečný hrdina! Bravo našemu brazilskému bratrovi v Irsku, který tvrdě pracuje, vydělává si na živobytí a přispívá irské společnosti! To je ono! Máme tě rádi, nesmírně si tě vážíme! Moc ti děkujeme, Caio Benicio! V mém podniku se můžeš navždy zdarma najíst,“ napsal McGregor na sociální síti X.

Irský premiér Leo Varadkar řekl, že ho incident šokoval, a vyjádřil soustrast blízkým zraněných. Poděkoval také záchranným složkám, že zasáhly „během několika minut“. Podle ministryně spravedlnosti Helen McEnteeové šlo o „odporný útok na tři nevinné děti a ženu“.

Poblíž místa činu následně vypukly potyčky mezi pořádkovými silami a krajně pravicovými demonstranty. Na internetu se totiž objevily nepodložené zvěsti, že útočník byl alžírský přistěhovalec. Šéf irské policie Drew Harris připsal potyčky „frakci šílených chuligánů ovládaných krajně pravicovou ideologií“. „Fakta ještě nejsou jasná,“ zdůraznil ohledně vyšetřování a odsoudil „fámy a pověsti šířené se zlými úmysly“. Zároveň upozornil, že nevylučuje žádný možný motiv, a to ani terorismus.

Policie v pátek oznámila, že po protestech zadržela 34 lidí, informuje BBC, 32 z nich mělo v pátek ráno stanout před soudem. Podle Harrise došlo k „obrovské destrukci ze strany rozvášněného davu“. Značně poškozeno nebo vyrabováno bylo 13 obchodů, 11 vozidel policie bylo zničeno.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Francie se děsí násilí a rabování. Matka policistou zastřeleného mladíka svolala další pochod

Tagy: