Na bál přišli zabíjet, líčí svědci krvavý útok ve Francii. Chtěli se jen bavit, namítá advokát

Památník pro ubodaného Thomase v místech tragédie

Pokračování děsivého případu ve Francii

Zadržení útočníci ze zábavy ve francouzské obci Crépol jsou mladí muži, někteří z nich měli problémy se zákonem již dříve. Údajný vrah stanul před soudem již dvakrát, jednou též kvůli ilegálnímu držení zbraně. Sedm podezřelých zadrželi policisté stovky kilometrů od místa činu, zřejmě chtěli prchnout ze země. Advokát několika z nich tvrdí, že se na akci, při níž přišel o život 16letý Thomas, přišli jen bavit a užívat si mládí. Podle místních však muži s noži přišli zabíjet.

Nedaleko vesnice Crépol ve městě Romans-sur-Isère, z jehož předměstí útočníci pocházejí, uspořádali místní lidé pochod k uctění památky mladého chlapce. „Přišel jsem podpořit rodinu, která to má teď hodně těžké,“ uvedl jeden z obyvatel pro agenturu AFP. „Příště to mohou být naše děti. Taky mohly být na zábavě, jsou stejně staré jako Thomas,“ přidala se další z tisíců účastníků.

VÍCE O PŘÍPADU SI PŘEČTĚTE ZDE: Francie je po krvavém útoku na zábavě v šoku. Objevila se i videa, policie zatkla devět lidí

V neděli na vesnickou zábavu po jedné ráno vtrhla skupina zhruba deseti lidí, přestože nebyla zvaná. Strhla se bitka, příchozí vytáhli nože. Tři lidé skončili vážně pobodaní, Thomas útok nepřežil – jedna rána nožem vedla do srdce, druhá do krku. „Snažila jsem se ho zachránit. Krev byla všude,“ vylíčila pro deník Le Parisien s pláčem Emmanuelle, jedna z organizátorek akce, která skončila tragicky.

Advokát: Jsou mladí, přišli si užít života

„Jsou to mladí lidé zvyklí chodit na večírky a slavit, scházet se s lidmi. Přišli tam, aby si to užili, aby si užili svého mladého života. A pak se stalo to drama,“ tvrdí obhájce podezřelých Guillaume Fort. „Přišli tam a začali bodat do lidí. Ostatní se jen bránili,“ popsala však Emmanuelle.

I podle dalších svědků události přišli útočníci na akci zabíjet. „Když jdete na vesnický bál, tak tam nejdete s noži dělat bordel,“ shrnula Jocelyne Carcelleová, jedna z obyvatelek Crépolu, kde k tragédii došlo.

Čtyři z útočníků už měli dříve problémy se zákonem. Tři byli mladiství ve věku 16 až 18 let, dalším pěti bylo mezi 18 a 23 lety. Dvacetiletý útočník, který údajně vraždil, už byl odsouzen dvakrát, mimo jiné za držení zbraně.

Sedm podezřelých strážníci zadrželi až u Toulouse, 450 kilometrů od obce Crépole. Měli údajně v úmyslu utéct do Španělska nebo severní Afriky. Další dva zadrželi ve vedlejším městě.

Tagy: