Covidová slepota nebo dioptrie navíc. Lidé hlásí po prodělání i očkování problémy

Oko

Po covidu přišel o zrak

Prodělali jste covid a zhoršil se vám zrak? Podle lékařů nic nezvyklého. Některým lidem se dokonce vidění zhorší i o jednu dioptrii nebo trpí takzvanou covidovou mlhou a nemohou například řídit auto. Odborníci doporučují trpělivost. Nejpozději do několika měsíců by se měl zrak prý vrátit do normálu.

Jakub Wolf měl jediný příznak onemocnění COVID-19 — zhoršil se mu zrak. „Nasadil jsem si kontaktní čočky a zjistil, že ze dne na den mám místo 0,75 dioptrie asi tak dvě. Ve fitku jsem na sebe neviděl do zrcadla. Limitujeme mě to zejména v tom, že v noci nemůžu řídit,“ říká pro CNN Prima NEWS Wolf.

Zrak se po prodělání nemoci zhoršil také zpěvačce Monice Absolonové. „Lékaři mi vždycky říkali, že tím, že nevidím na dálku, tak budu na blízko vidět skvěle, tak teď už nevidím ani na blízko,“ stěžuje si Absolonová a doplňuje, že se časem chystá pro nové brýle. „Doufám, že mi místo brýlí nedají slepeckou hůl,“ dodává s nadsázkou zpěvačka.

Uchráněni nejsou ani očkovaní

Podle primáře pražské oční kliniky přibylo s pandemií zhruba 10 procent nových pacientů. Nejčastěji je prý trápí záněty spojivek. Někteří mají po covidu dokonce poškozenou rohovku.

„To je onemocnění, které se léči několik týdnů a může na rohovce zanechat drobné změny, potom nějakou dobu hrozí i zhoršení vidění,“ říká primář Milan Odehnal. Primářka oční kliniky Lucie Valešová ujišťuje, že má i dobrou zprávu.„ S většinou těchto věcí umíme dost udělat. Umíme napsat správné brýle, pomocí kterých se období, kdy mají pacienti potíže, překlene,“ doplňuje primář.

A problémy se zrakem mají i lidé po očkování. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje celkem 646 nahlášených nežádoucích účinků po očkování, spojených se zrakem. Jde například o světloplachost, rozostřené vidění nebo bolesti oka.

„Zrak jsem ztratila dvakrát –⁠ po první a po třetí dávce. Měla jsem nula dioptrií a teď mám dvě,“ popisuje další žena.

Ti, kteří mají dlouhodobě problémy s očima a prodělali covid, by si podle odborníků měli jako prevenci kapat do očí zvlhčující kapky a na ostrém světle nosit sluneční brýle.

Tagy: