Vláda rozhodla o změnách v testování. Na koho se výjimka bude vztahovat?

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference vlády

Lidé v izolaci se po pozitivním PCR testu na koronavirus nebudou muset 30 dní testovat v zaměstnání či škole nebo jít do karantény, a to ani po rizikovém kontaktu. Změnu schválila vláda premiéra Petra Fialy (ODS), premiér to řekl na tiskové konferenci. V praxi se stávalo, že lidé, kteří se vraceli do práce po pětidenní izolaci, měli pozitivní antigenní test. Ten znamenal dalších pět dní karantény.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doplnil, že kdo prodělá nemoc způsobenou variantou omikron a měl po izolaci pozitivní PCR test, je dalších 30 dnů prakticky bez rizika. „Nemusí do karantény ani po rizikovém kontaktu,“ potvrdil před novináři.

Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné, na rozdíl od testování ve školách, podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Všichni pracovníci, kteří přicházejí do kontaktu s dalšími osobami, se musí dvakrát týdně testovat. Většina firem volí antigenní samotesty, které se neprojeví ve statistikách nakažených. Za první týden bylo více než 22 tisíc pozitivně testovaných, celkový počet testů není známý, protože ty firmy nehlásí. Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy na jeho členech bylo pozitivních asi 1,3 procenta testovaných. Část firem si nechává testy udělat zdravotníkem.

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá ministr Válek s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února.

Ministr dále uvedl, že očkovací certifikát bude lidem starším 18 let, kteří byli očkováni druhou dávkou vakcíny proti nemoci COVID-19 před 7. květnem 2021, platit jen do 15. února. Osoby, které mají nárok na posilovací dávku vakcíny, vyzve ministerstvo k očkování skrze SMS zprávu.

„Jistota nevážného průběhu nemoci je 97 %. Šance, že neskončí na JIP, pak těsně pod 100 %,“ pokračoval Válek.

Tagy: