Lidé se bojí, takový požár jsme nezažili. Hoteliéři v Hřensku už počítají ztráty

U požáru v Českém Švýcarsku zasahují desítky hasičů.

Hotely v Hřensku zůstaly prázdné

Turisté odjeli, hotely a penziony zůstaly prázdné. S takovou situací se teď musí vypořádat podnikatelé ve Hřensku. Někteří z nich dokonce tvrdí, že je turistická sezona ztracená. Hasiči i vedení národního parku totiž zpřístupnění Českého Švýcarska v příštích týdnech vylučují.

Přes osm set kilometrů cestovala dvojice až z Nizozemska, aby si společně užila krásu Českého Švýcarska. Jenže nádherné vyhlídky nahradilo peklo v podobě požáru. I proto přišla frustrace.

„Nechápeme, proč hotel a všichni ostatní neupozornili ty, co se měli ubytovat před dvěma dny jako my, kteří jsme cestovali 850 km, abychom se tady prošli, že tady hoří, že procházky vůbec nebudou,“ prohlásil turista Marek Novák.

Jenže ani samotný penzion prý nemohl odhadnout, jak je situace vážná. Nakonec ubytování opustili všichni hosté. „Tři dny zpátky se nic nedělo, hosté byli v klidu, ale včera jsme měli už 90procentní pokles návštěvnosti,“ uvedl provozovatel penzionu Pavel Menšík.

A další hosté se prý do penzionu nechystají kvůli požáru až do konce letních prázdnin. „Lidi se bojí, já tomu rozumím, protože požár takového rozsahu jsme tady nezažili,“ doplnil Menšík.

Statisícové ztráty do konce týdne

Jiný hotel už v pondělí doporučil svým zhruba 50 návštěvníkům, aby ubytování opustili. Všichni prý bez váhání poslechli. „Evakuaci klientů jsme zahájili kolem desáté hodiny a ukončili jsme ji kolem půl dvanácté. Klienti se museli sbalit, těm, kteří o to požádali, jsme našli náhradní ubytování. Celkem to bylo 18 lidí,“ sdělil vedoucí hotelu Libor Riňák.

Hotel prý už teď počítá s citlivou ztrátou. „Budou to statisíce jen do konce týdne a dál to bude růst,“ dodal Riňák.

„Jsme připraveni pomoci lidem, kteří byli dotčeni, a to jak soukromníkům, tak i podnikajícím osobám,“ ujistil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) ale měla vláda už nyní přijít s plánem na kompenzace. „Pro hoteliéry je to další ztráta po covidu. Čekal jsem od vlády, že se lidé mohou přihlásit k nějakému programu, nic takového jsem nepostřehl. Je potřeba se postarat o obydlí, ale i o služby,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Správa parku teď návštěvu okolí Hřenska rozhodně nedoporučuje. „Necítíte se na dovolené ani moc příjemně, když vám v jednom kuse lítají nad hlavou vrtulníky,“ řekl mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Mezitím alespoň někteří hoteliéři namísto turistům připravují občerstvení zasahujícím hasičům. Chystají se jim prý nabídnout i nocleh.

Tagy: