Dramatická evakuace z Hřenska: Oheň byl od nás 200 metrů, popsali místní. Turista zuří

Z Mezné toho kvůli lesnímu požáru příliš nezbylo.

Lidé o evakuaci z ohrožených míst

Požár v Národním parku České Švýcarsko zasáhl desítky tamních obyvatel. Ti mnohdy museli zanechat své věci a domy, jak byly, a rychle se evakuovali do bezpečí. Jedním z nich je i bývalý starosta Hřenska Jan Černý. Ten CNN Prima NEWS popsal, že oheň sahal jen kousek od jeho dřevěného domu.

„Byl 200 metrů za barákem. Hrozilo, že to sleze dolů. Bydlíme v dřevěném domku, takže je to jasné... Nevíme v současné době, jak to tam vypadá,“ popsal pro CNN Prima NEWS Černý.

Podle svých slov se snažil na místo později zajet podívat, ale policisté ho tam nepustili. Uzavřeli totiž silnici, a do Hřenska tak můžou pouze záchranářské složky. Rozhodnutí nepouštět do oblasti civilisty bývalý starosta Hřenska chápe.

On sám byl evakuován kolem půlnoci. „Přišli hasiči a plán mi oznámili,“ zmínil Černý s tím, že evakuovaným, kteří neměli kam jít, bylo zajištěno ubytování poblíž. Mezi nimi byli také zahraniční turisté.

Černý dodal, že si se svojí rodinou nestihl ani pořádně zabalit, když před požárem utíkal. „Nestihli jsme si vzít žádné věci, pracovaly nervy,“ konstatoval. Podobně jsou na tom desítky dalších lidí.

Proč nám nedali vědět? táží se naštvaní turisté

Vztek pak pociťují někteří turisté. „Zaprvé bych chtěl říct, že nechápeme, proč hotel a všichni ostatní neupozornili ty, co se měli ubytovat před dvěma dny jako my, kteří jsme cestovali 850 km, abychom se tady prošli, že tady hoří, že procházky vůbec nebudou,“ sdělil CNN Prima NEWS naštvaný turista Marek Novák, který měl na místo přicestovat až z Nizozemska.

Ten redakci dále popsal, že je ve spojení s personálem hotelu. „Na snídaně můžeme zapomenout. A co se bude dít dál, nikdo neví,“ dodal turista. Podle něj ale „není důvod oblast uzavírat“.

Požár v Národním parku České Švýcarsko vypukl již v neděli, ale skutečně na síle nabral zejména v pondělí večer a během následujících hodin. Na místě je přes 400 hasičů, kterým v hašení pomáhají i vrtulníky a letadla. O pomoc Česko požádalo také jiné státy, přičemž ruku k dílu chtějí přiložit Slováci, Poláci i Italové.

Nejhůře postižená se z obytných oblastí zdá být obec Mezná. Tu museli hasiči v pondělí opustit, protože oheň nezvládali ovládnout. V úterý se do obce vrátili. Z řady místních budov však zbyly jen ohořelé trosky.

Tagy: