Systém podpor je silný, slibuje vláda. Pravá krize však teprve přijde, varují ekonomové

Účet za energie

Česko se připravuje na těžký podzim

Za několik dnů definitivně přijde topná sezona. Někdo přešel z plynu na dřevo, jiní v obavách očekávají další navýšení záloh. Ekonomové tvrdí, že nás dost možná čekají drsné podzimní a zimní měsíce. Podle zástupců vládní koalice však není pravda, že nadcházející studené období nezvládneme.

O strachu z toho, kdy najdou ve schránce účet za energie, mluví lidé čím dál častěji. „Zatím platíme 3 900 korun. Od března očekávám částku až desetinásobnou. Už to není udržitelné,“ popsala podnikatelka Helena Macháčková.

Svoji předpověď přidávají i další. „Lidi budou topit dřívím a uhlím. Já budu brát dva vozíky dřeva,“ uvádí jeden z uživatelů palivového dříví. Pravdu má přinejmenším v tom, že je nejvyšší čas situaci řešit – venkovní teploty totiž v noci klesají k pěti stupňům.

A co na to volení zástupci lidu? „Snažíme se, aby si lidé energie mohli dovolit,“ sdělila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vedle toho místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) upozorňuje, že s ruským plynem do budoucna zřejmě počítat nemůžeme. „Kdy to budou lídři Evropské unie schopni konečně říct? To je jen otázka času. Já říkám, dejme stopku ruskému plynu co nejdřív,“ dodala Charanzová.

Občané však na konkrétní rozhodnutí z Bruselu rozhodně nečekají, uskromnit se museli již nyní. „Domácnosti šetří všude, kde se dá. Už jsou delší dobu pod velkým tlakem, který je spojený s cenami potravin či bydlení. Vyhledávají si další zaměstnání a brigády,“ popsala ekonomka Ilona Švihlíková. Zároveň s tím premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně ujišťuje, že vláda nenechá nikoho padnout. Jeho kabinet prý vytvořil velmi silný systém pomoci a podpory. „Česko patří mezi země, které mají výrazné podpory,“ přitakal ekonom Štěpán Křeček.

A jak stát konkrétně pomáhá? Do konce roku přispívá na energie prostřednictvím úsporného tarifu, pak by mělo pomoci zastropování cen. Rozdával se taky pětitisícový příspěvek na děti. Více lidí rovněž dosáhne na příspěvek na bydlení nebo mohou využít další sociální dávky. „To nejtěžší je teprve před námi. Myslím si, že ta opatření nejsou dostatečná a zapomíná se na situaci firem,“ podotkla Švihlíková. Jenže kvůli pomoci se stát enormně zadlužuje. „Je otázka, jestli se má ještě více pomáhat. Musíme si uvědomit, že dluhy, které tím nasekáme, by byly ještě vyšší,“ zdůraznil Křeček.

Tagy: