Bolestná realita krize: Lidé šetří na oblečení, ale i lécích. Hrozí recese, varují ekonomové

Ekonomové Ilona Švihlíková a Štěpán Křeček.

V současné ekonomické krizi se lidé snaží ušetřit na všem možném. Omezují útraty za záliby i oblečení, obuv nebo potraviny. Jejich příjmy klesly statisticky o desetinu, zhruba o desetinu pak také krotí své výdaje. O tématu debatovali na CNN Prima NEWS ekonomové Ilona Švihlíková a Štěpán Křeček.

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové je evidentní výrazný pokles maloobchodních tržeb vidět hlavně u výrobků pro domácnost a věcí, které nejsou nezbytné. „Výdaje na kulturu, volný čas, ale je to vidět i u oděvů a obuvi. Tam jsou meziroční propady (tržeb) velmi výrazné. Zasahuje to všechny možné položky včetně potravin,“ řekla pro CNN Prima NEWS Švihlíková.

Stagnují podle ní výdaje za farmaceutické výrobky, tedy např. za léky. Dodala také, že se domácnosti snaží šetřit všude, kde se dá. Tlak na domácnosti podle ní vyvíjí především drahé energie a náklady na bydlení.

S tím souhlasí i ekonom Štěpán Křeček, který připomněl statistické údaje, podle kterých mají lidé o desetinu nižší příjmy a o desetinu tak snížili i svoji spotřebu. „Bavíme se o realitě. Nominálně sice příjmy rostou, ale reálně si za ně lidé mohou koupit míň. Je to v krizi přirozené chování,“ uvedl poradce premiéra Fialy. Upozornil ale, že snížení spotřeby znamená zpomalení tempa růstu ekonomiky a v tom případě hrozí i recese. Netýká se to podle něj jen Česka, ale řady zemí EU.

Celou debatu ekonomů najdeme v úvodním videu. Tématem byla mimo jiné i vládní pomoc firmám.

Tagy: