Vdova po psychologovi Ptáčkovi potřebuje pomoc, vznikla sbírka. Někteří lidé to kritizují

Radek Ptáček

Vzpomínky na Radka Ptáčka

Rodina renomovaného psychologa Radka Ptáčka, který zemřel na začátku září, aktuálně řeší, jak se po smrti otce zabezpečit. Na podporu jeho manželky Hany a jejich tří dětí tak vznikla sbírka. Objevují se však i kritické názory, že vybírat peníze na Ptáčkovu rodinu je „hyenismus“.

Sbírku měly na portálu Donio.cz založit kamarádky a kolegyně Hany Ptáčkové. „Víme, že nemůžeme zmírnit bolest a zármutek, které celá rodina prožívá. Rozhodly jsme se založit tuto sbírku, abychom jí a jejím dětem pomohly alespoň s vyřešením finančních záležitostí. Bolest, kterou nyní rodina prožívá, je velká a řešení dostatku potřebných financí je dalším obrovským stresovým faktorem,“ stojí v představení sbírky na zmíněném webu.

ČTĚTE TAKÉ: Úmrtí psychologa Ptáčka zasáhlo radní Prahy 1. Sdílela dojemný vzkaz po sebevraždě dcery

„Doufáme, že se nám podaří společně sbírku načerpat a kromě obejmutí a předávání energie budeme moci Hance věcně pomoci tam, kde je opravdu potřeba,“ dodávají zakladatelky sbírky.

Cílem je vybrat deset milionů korun. „Rodina zůstala nejen bez táty a manžela, ale také živitele rodiny. Hanka se tak kromě toho, že prožívá obrovský smutek, stala ze dne na den hlavou rodiny. Obává se proto toho, jak bude schopna zajistit vše pro své děti,“ píší zakladatelky sbírky.

Vybrané peníze chce rodina využít na splacení hypotéky či zabezpečení běžných potřeb a chodu rodiny. „Dále také bude zaplaceno nutné vybavení pro děti, výdaje spojené s péčí o ně, ale také psychická podpora po prožité tragédii,“ uvádějí dále autorky.

K sobotnímu odpoledni na Ptáčkovu rodinu přispělo necelých dva a půl tisíce lidí částkou převyšující 1,7 milionu korun.

Objevily se však i kritické názory. „Vybírat od lidí na hypotéku světoznámé úspěšné slavné osobnosti, která navíc ukončila život z vlastního rozhodnutí, mi přijde jako hyenismus,“ uvedl na sociální síti X jeden z uživatelů.

Ptáček po sobě mimo manželky zanechal dvanáctiletou a jedenáctiletou dceru a sedmiletého syna.

Tagy: