Úmrtí psychologa Ptáčka zasáhlo radní Prahy 1. Sdílela dojemný vzkaz po sebevraždě dcery

Radní Prahy 1 Ivana Antalová (Piráti a občané z Prahy 1)

Vzpomínky na Radka Ptáčka

Českem v úterý otřásla zpráva o úmrtí uznávaného psychologa Radka Ptáčka, který pravděpodobně spáchal sebevraždu. Zasáhla i radní Prahy 1 Ivanu Antalovou (Piráti a občané z Prahy 1), která na sociálních sítích sdílela příspěvek, v němž píše o sebevraždě své dcery.

Poslední příspěvek psychologa Ptáčka na sociálních sítích, ve kterém napsal, že nejdůležitější v životě je láska, oslovil i radní Prahy 1 Ivanu Antalovou, jejíž dcera před více než dvěma lety spáchala sebevraždu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srdce mám na milion kousků. Manželka zesnulého psychologa Ptáčka sdílela dojemný vzkaz

„Dnes cítím potřebu sdílet něco hodně osobního. Před více než dvěma lety nás opustila naše milovaná dcera, když se rozhodla ukončit svůj život ve 21 letech. Byl to okamžik, který mi zcela změnil perspektivu. A včera mě zasáhla zpráva o sebevraždě známého českého psychologa, který po 25 letech v psychologii napsal před smrtí tato slova: ‚Kdybych měl říct, co je v životě důležité? Láska, láska, láska… Vlastně nic jiného. Pečujte o vztahy, protože jedině vztahy vám dají dobrý život.‘ Jeho slova hluboce rezonují s tím, co jsem si v těch těžkých časech sama uvědomila. Vztahy jsou opravdu to, co nás udržuje při životě, co nám dává smysl,“ napsala Antalová ve středu na svém facebookovém profilu.

Dnes cítím potřebu sdílet něco hodně osobního. Před více než dvěma lety nás opustila naše milovaná dcera, když se...

Posted by Ivka Antalová on Wednesday, September 4, 2024

Dodala, že jako politička se snaží přinést změny, které pomohou vytvářet bezpečnější, laskavější a propojenější svět. „Protože každý z nás si zaslouží být slyšen, milován a cítit, že není sám. Prosím, pečujte o své blízké. Opravdová láska je elixírem života,“ vyzvala Antalová.

Zveřejnila také vzkaz, který jí její dcera před smrtí napsala. „Maminko, promiň, že jsem to udělala, ale lidi kolem mě mi dávali jasně najevo, že to, že jsem živá, nikoho netěší. Alespoň už se nemusíš dívat na to, jak se ničím, a nemusíš o mě mít strach. Sbíráš andílky a já budu teď také andílek a slibuji, že na vás budu dávat pozor. Prosím, netrapte se, já jsem teď moc šťastná. Děkuji vám za všechno, Ivča,“ stojí na ručně napsaném papírku.

V příspěvku Antalová zároveň poděkovala první dámě Evě Pavlové a sdílela odkaz na její příspěvek, v němž se zabývala i dalšími událostmi uplynulého týdne. „Školní rok začal u nás dost nešťastně. Zraněné děti, evakuace škol, tragické úmrtí dětského psychologa Radka Ptáčka… Optimismus z dnů zalitých sluncem rychle vyprchá, před námi stojí tvrdá realita dřív, než si děti i učitelé stihli povyprávět své zážitky z prázdnin. Přes svoji krutost, a možná právě díky ní, nám mohou být tyto události v něčem i užitečné,“ napsala Pavlová.

Podotkla, že poslední slova psychologa Ptáčka vyzdvihla význam vztahů v životě člověka. „Množství násilí, které děti obracejí sami vůči sobě i vůči druhým, je v přímém protikladu s poselstvím, které profesor Ptáček těsně před svou smrtí vyjádřil. Patří nejen rodičům a rodinám. Péče o vztahy by měla být na prvním místě i ve školách, pokud mají být děti samy k sobě i k ostatním soucitnější. Musíme je to naučit my dospělí, i když to často sami neumíme,“ sdělila první dáma.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šestiletá dívka skončila v babyboxu ve Varšavě. Rodiče ji tam dali v den jejích narozenin

Tagy: