Lidé zůstali na náplavce i po zákazu vycházení. Popíjeli alkohol, zasahovala policie

Policie v Riegrových sadech

Lidé zůstali na náplavce i po zákazu vycházení (zdroj: CNN Prima NEWS)

Na některých místech v Česku ukazovaly ve středu teploměry až 25 stupňů a sluníčko znovu lákalo lidi ven. Stovky se jich opět sešly na pražské náplavce nebo na Letné. Na nábřeží ale lidé zůstali i po zákazu vycházení. Neměli roušky, nedodržovali rozestupy a popíjeli alkohol. Zasahovala tam policie, která je vyzývala k odchodu.

Několik desítek lidí na náplavce zůstalo i po deváté hodině večer. Místo kontrolovala policie, která je vyzývala, aby odešli domů, protože porušovali zákaz vycházení. Policisté je varovali, že pokud neuposlechnou, použijí donucovací prostředky.

Podobná situace panovala i v pražských Riegrových sadech. Podle reportéra CNN Prima NEWS tam i po zákazu vycházení zůstalo kolem stovky lidí. Park se ale pomalu vylidňoval.

Davy lidí se v Praze scházely už odpoledne

Stovky lidí se na náplavce, na Letné nebo v Riegrových sadech scházely už ve středu odpoledne. Očitý svědek pro CNN Prima NEWS popsal, že po náplavce procházeli strážníci a policisté a kontrolovali dodržování protiepidemických opatření. Z antonu se ozývala připomenutí, aby si lidé nasadili roušky a dodržovali rozestupy. Nedošlo ale k žádnému konfliktu se strážci zákona, lidé jejich výzvy respektovali a ústa i nos si po upozornění zakrývali.

Lidé prý chtěli jen využít hezkého počasí a vyrazit ven. „Co s dětmi máme dělat, když nikam nemůžeme?“ posteskla si ve vysílání CNN Prima NEWS jedna z návštěvnic náplavky. Druhá zase vysvětlila, že syn má rád labutě, proto se vydali k řece.

Pražané prý nemají kam jít, jenže podle ministra je realita jiná. „Náplavka byla plná, Krčský les byl prázdný. Lidi chtěj jít pít a my jim v tom musíme zabránit,“ uvedl ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pražská policie proto zvýšila kontroly o dodržování opatření tam, kde se lidé z důvodu hezkého počasí začali ve velkém množství shlukovat, informovala už ve středu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se dokonce snaží prosadit, aby například na náplavce byla policie stále a příchozí upozorňovala na dodržování protiepidemických opatření. „Problémem není, že tam lidé jsou, ale že nemají ochranné prostředky,“ vysvětlil ministr.

Obyvatelé Prahy zavítali i na Letnou. Fotografie, které pořídila naše redakce, zachycují fronty u stánku s občerstvením, kde o rozestupech nemůže být řeč. Podobně přeplněná byla i vyhlídka u kyvadla na místě, kterému se po někdejším památníku přezdívá Stalin.

„Jako kdyby žádná korona nebyla,“ popsal středeční odpoledne na Letné jeden z místních. Parkem stejně jako náplavkou procházeli příslušníci policie a upozorňovali na nutnost dodržování protipandemických nařízení.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydrží pěkné počasí i ve čtvrtek. „Zítra budou teploty dosahovat až 24 stupňů. Během dne se ale bude postupně zatahovat a přidají se i přeháňky, zejména na severu a severovýchodě území,“ uvedla meteoroložka Iveta Kodádková.

O víkendu by se v Česku mělo ochladit. Teploty by v sobotu a v neděli ráno měly klesat až k nule, přes den by mělo být maximálně 12 stupňů.

Tagy: