V Charkově se mění situace. Ukrajinci se úspěšněji brání, líčí reportérka CNN Prima NEWS

Darja Stomatová v Charkově, 28. března

Reportérka CNN Prima NEWS popsala situaci v Charkově

Válka na Ukrajině trvá už déle než měsíc. Ruští vojáci pokračují v ostřelování velkých měst a mezi ty nejzničenější patří Charkov. Do druhého největšího ukrajinského města se vrátil štáb CNN Prima NEWS. Reportérka Darja Stomatová popsala současnou situaci.

Z Charkova se štáb CNN Prima NEWS stáhl na začátku března. Po několika týdnech se reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger do východoukrajinského města vrátili. Dlouhodobé ostřelování podle nich zanechalo na místě hluboké stopy.

„Následky ostřelování jsou vidět velmi dobře. Mnoho budov je zničených. I když prý úklidové služby pracují, nevidíme zde nikoho, kdo by trosky odklízel. Některé ulice ale vypadají čistěji, než když jsme odjížděli,“ řekla reportérka. Frekvence ostřelování se podle Stomatové zmírnila.

„Bezpečnostní situace se tu změnila. V Charkovské oblasti je dobrá ukrajinská protiofenziva. Ostřelování už není tak časté. Je tu více novinářů než předtím. Civilistů je naopak méně, evakuace proběhla ve velkém,“ dodala.

Že se bezpečnostní situace v Charkově zlepšila, může souviset s nedávným prohlášením ruského ministerstva obrany. Podle něj „byla první fáze vojenské operace na Ukrajině z větší části dokončena“. Rusko se nyní má zaměřit především na úplné „osvobození“ východoukrajinského Donbasu.

Tagy:
válka Ukrajina bombardování CNN Prima NEWS Darja Stomatová civilisté Rusko Charkov Ján Schürger ostřelování ruská invaze na Ukrajinu