Lidovci se chtějí zbavit Zdechovského. Podle straníků dluží peníze za kampaň. Je to lež, tvrdí

Část lidovců chce z předsednictva strany odstranit europoslance Tomáše Zdechovského. Ten podle tvrzení spolustraníků pro CNN Prima NEWS dluží KDU-ČSL statisíce korun za kampaň do Evropského parlamentu. Sám europoslanec to ale popírá s tím, že straně přinesl velké množství sponzorských darů. Boj proti němu údajně vede především ministr životního prostředí a první místopředseda strany Petr Hladík. Ten dokonce tvrdí, že Zdechovský už členem vedení není. Čeká se na výklad a případnou úpravu stanov.

„Lidovci se chtějí Zdechovského zbavit. Je kritický k vedení, má až příliš dobrý vztah s novináři a navíc straně dluží statisíce za kampaň,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj z Poslanecké sněmovny.

ČTĚTE TAKÉ: Agresor vyhrožoval Richterové v MHD. Mluvil o střelbě a posledních Vánocích, svěřila se

Tvrzení, že jediný úspěšný kandidát lidovců do eurovoleb straně dluží větší množství peněz, redakci zopakovalo i několik členů KDU-ČSL. „Ano, je to tak. Aktuálně se čeká na stanovisko celostátní revizní komise,“ řekl jeden z vysoce postavených členů strany, který si nepřál být jmenován s tím, že Zdechovský dluží něco kolem půl milionu korun.

Sám Zdechovský to ale popírá. Vše je podle něj motivováno stranickými spory. „Ten, kdo vám to říkal, lže. Žádné peníze straně nedlužím. Michaela Šojdrová, která neuspěla, začala vyprávět, že jsme měli straně složit peníze na kampaň. Já jsem peníze složil, jde jen o to, že strana řekla, že chce víc. První měl dát milion, druhý 800 tisíc a třetí 600 tisíc,“ řekl CNN Prima NEWS Zdechovský, který byl na kandidátce Spolu, pokud jde o lidovce, na nejvyšším (čtvrtém) místě.

„Když si sečtete všechny sponzorské dary, které šly za mnou, tak je to 1 290 000. To je věc, kterou považuji za vyřešenou,“ doplnil europoslanec.

VIDEO: Jurečkova práce nás stojí voliče. Čunek nám pomůže získat ztracené hlasy, říká Wolf

Šojdrová: Zdechovský mě zklamal

Že se situace řeší, redakci potvrdila i Michaela Šojdrová, která je nyní poradkyní ministra Marka Výborného. Přiznala, že to byla právě ona, která celou věc začala řešit.

„Pravda je, že jsem to na celostátní konferenci v srpnu otevřela v rámci hodnocení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Divím se mu, že to takto rozmazává. Kdyby splnil slib, nic se neřeší,“ řekla CNN Prima NEWS.

„Skutečně jsme se morálně zavázali, že jako kandidáti na kampaň přispějeme podle svého postavení na kandidátce. Nechci z toho dělat kauzu, nebudu říkat, kolik dluží. Nejde o peníze, ale jde o ten princip. Pro mě jednání Tomáše Zdechovského jak v rámci kampaně, tak po ní, je určitým zklamáním,“ doplnila Šojdrová, které místo v Evropském parlamentu uniklo jen o pár hlasů.

Jak bylo řečeno, podle informací redakce by měl Tomáš Zdechovský dlužit více než půl milionu korun. Další lidovec na kandidátce František Talíř měl straně zaplatit 800 tisíc a Michaela Šojdrová 600 tisíc. Polovinu z peněz měli všichni kandidáti poslat na společný účet strany, druhou polovinu měli platit až případně podle výsledku voleb. Finální rozhodnutí o tom, kdo má kolik doplatit, by měla vydat revizní komise.

Hladík: Zdechovský už není ve vedení

Dluh za kampaň není ale jedinou nesrovnalostí, která kolem osoby Tomáše Zdechovského panuje. Jak už bylo řečeno, část strany se ho chce zbavit a odstranit ho z předsednictva. Důvodem je údajně mimo finančních nesrovnalostí i jeho výrazná kritika současného vedení. Některým leží v žaludku i jeho poměrně vřelý vztah k novinářům.

Lidovci debatují o tom, zda Zdechovský jako jejich jediný europoslanec má být v předsednictvu. Podle stanov musí být členem předsednictva „zástupce národní delegace KDU-ČSL v Evropském parlamentu“. Je otázka, za může být jeden europoslanec považován za delegaci – podle některých straníků nikoliv.

Třeba 1. místopředseda strany Petr Hladík, kterého Zdechovský často kritizuje, CNN Prima NEWS řekl, že europoslanec dokonce už členem předsednictva není. „Nemyslím si, že je členem předsednictva. Nejsem ten, kdo vykládá stanovy, ale můj osobní názor je, že Tomáš Zdechovský není členem předsednictva,“ řekl Hladík.

Nicméně lidovecké webové stránky a účast Zdechovského na jednání předsednictva v tomto týdnu hovoří jinak. „Kdyby mě chtěli odstranit z vedení strany, tak se nedám. V úterý jsem byl na předsednictvu a normálně jsem hlasoval. Takže členem předsednictva jsem,“ tvrdí sám europoslanec.

Řešením tak může být právě změna stanov, ke které mohou lidovci přistoupit už tento pátek a v sobotu na sjezdu. Dá se očekávat, že vyjasněním otázky, co delegace je a není, dojde k rozuzlení sporu.

„Na rozdíl od pana Hladíka jsem nejvýraznější tvář lidovců a můj interní spor s ním nerozhoduje o tom, zda budu, nebo nebudu lidovec. Chodí a vypráví, že nejsem členem předsednictva a že dlužím peníze. Jestli nebudu členem předsednictva, tak se z toho nezblázním,“ uzavřel celou věc europoslanec, který se už v pátek na sjezd strany chystá a lidovce opouštět nehodlá.

VIDEO: O budoucnosti lidovců diskutují komentátoři Kubičko a Kolář

Tagy: