Jurečka stopnul miliardový projekt na dětské skupiny náhle den po volbách. Obce jsou v šoku

Alternativou ke školce jsou dětské skupiny (ilustrační foto)

Vznik dětských skupin je v ohrožení

Až sedm miliard korun na dětské skupiny sliboval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) obcím. Jejich starostové začali stavby chystat, a to i kvůli tlaku státu a hrozícím pokutám v případě, že nová místa pro děti nevytvoří. Desítky z nich mají nyní připravené projekty, na které ale nemají peníze. Stát totiž den po volbách, ještě v neděli 22. září, z ničeho nic dotační projekt stopl. Důvod? Peníze prý došly, tvrdí Jurečka.

Až sedm miliard měl mít stát připravených v rámci Národního plánu obnovy (NPO) na provoz a výstavbu dětských skupin. Otevřel dokonce dotační titul, ve kterém sliboval sto procent financí pro projekty až do roku 2024. Ty měly stavět obce. V rámci NPO není ale hrazené DPH, což však ministr Jurečka předem nikde neříkal. Společně s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) se totiž domluvili, že stát DPH obcím uhradí – z rozpočtu MPSV. Peníze však náhle den po volbách došly... A co je výsledkem? Obce se zbytečnými projekty a rodiče marně čekající na slíbená místa ve školkách.

ČTĚTE TAKÉ: Jak zabránit šikaně dítěte? Psycholog poradil pět pravidel, jak ji utnout už v zárodku

„Celou dobu na nás cílili, byla různá školení, že mají sedm miliard a že není možné to vyčerpat a že výzva poběží až do konce roku 2024. V květnu jsem si řekl, že máme sedm měsíců a že jsme schopní do toho jít a začít vše připravovat – projektovou dokumentaci, výběrové řízení atd. Ministr garantoval, že to vše doplatí,“ řekl pro CNN Prima NEWS starosta Matěj Hlavatý (STAN) z obce Tetín v Královéhradeckém kraji, která má něco málo přes 150 obyvatel a rozpočet 3,5 milionu korun.

Žádost o peníze na budování dětské skupiny, která měla sloužit i přilehlým obcím a myslela i na zaměstnance nové firmy, plánovala obec podat v říjnu. Žádala o 20 milionů korun. Nicméně už to nestihla. Dotační titul, který pokrýval sto procent nákladů spojených se stavbou, se ze dne na den uzavřel 22. září. Dodejme, že v říjnu se otevřel nový dotační titul, kde už ale stát DPH nehradí.

„Přijde mi to prapodivné, navíc jen den po volbách. Nikdo nás předem neinformoval, že se blíží konec kapacit. Navíc je zvláštní, že do některých obcí informace unikla. Stihly to podat v posledním týdnu a MPSV mělo na poslední chvíli velký nárůst žádostí. Obce navíc podávaly projektové dokumentace rozpracované a budou čekat na výzvu o doplnění. Mám tu informaci přímo z MPSV a říkal mi to i ministr Jurečka,“ doplňuje smutně starosta Hlavatý.

Podle informací CNN Prima NEWS o tom, že výzva skončí, informovali sami úředníci. „To, že na MPSV nevěděli, že výzva skončí, není pravda. Komunikujeme s úředníky velmi často a oni sami nám říkali, jestli máme nějaké projekty rozdělané, ať je podáme, že se výzva do týdne zavře. Říkali, ať to klidně podáme i s chybami, že pak bude prostor na opravy,“ řekl jeden z žadatelů, který si nepřál být jmenován.

Starostové: Hledáme peníze, kde se dá

Ne všichni ale měli to „štěstí“ a podobně jako starosta Hlavatý nyní řeší, co dál. „Jsme ve fázi, kdy máme zadanou projektovou dokumentaci, dokončujeme podklady a měli jsme v plánu to do konce října podat. Skutečnost, že výzva končí, jsme se dozvěděli až poté, co skončila. Kompletně s projektem i nákupem pozemku jsme v tom za cca 25 milionů korun s DPH,“ popsala CNN Prima NEWS situaci starostka obce Bohuňov Zdeňka Koudelková.

„Chápu, že se peníze vyčerpají, to se asi může stát, už ale nechápu, jak jim mohou najednou utéct miliardy, aniž by o tom věděli. Přeci museli vědět, že se blíží finální částce. Kdyby nám to řekli dřív, tak máme třeba jen studii a byli bychom na tom o půl milionu líp než nyní,“ doplnila starostka s tím, že obec by nyní měla na DPH ze svého investovat pět milionů korun, přičemž její roční rozpočet dosahuje jen zhruba tří milionů.

„Půjdeme do podání žádosti o dotaci, ale nejsme si jistí, jestli půjdeme do realizace. Stále trochu doufám v nějakou spravedlnost a věřím, že se k tomu vláda postaví čelem a nenechá na nás takovou zátěž. Stát nás v tom prostě nechal. Zároveň se ale snažím jednat i s krajem a hledám, kdo by nám pomohl. Je mi ale jasné, že neseženu pět milionů,“ dodává zklamaná starostka.

Jurečka sliboval, tlačil a přemlouval

A v čem je tedy základní kámen úrazu? Tato vláda na obce skrze MPSV a nejčastěji právě ústy ministra Mariana Jurečky tlačila, že musí zajistit místa ve školkách pro tříleté a starší děti. Pokud nemá dostatek míst, může je vybudovat i v rámci dětských skupin s tím, že jim to zaplatí. Jurečka dokonce do zákona, který stále leží v Poslanecké sněmovně, protlačil pokutu pro obce ve výši asi pět tisíc korun za každé dítě, pro které místo od třetího roku nezajistí. I proto se obce rozhodly do projektů staveb dětských skupin jít.

„Jako MPSV a stát děláme maximum – nabízíme podmínky, vypsali jsme neskutečně štědrý dotační titul, který obcím ze sta procent zafinancuje vznik dětské skupiny. A ti, kdo je musí využít, jsou kraje, obce a případně soukromníci. Chci, aby tam byla pokuta, protože není možné, aby obec zajišťovala spoustu jiných povinností, kde má také sankce, ale tak základní věc, jako je podpora pro rodiče a děti, stála bokem a část obcí se tvářila, že problém řešit nechce,“ řekl na jaře v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ministr práce.

Od začátku letošního roku bylo obcím slíbeno, že dotační titul jim pokryje veškeré náklady a bude uzavřen až ke konci roku 2024, a tak s tím obce pracovaly. Samozřejmě je možné, že se dotační titul vyčerpá dřív, ale standardně jsou o tom zájemci nebo žadatelé s dostatečným předstihem informováni.

„Byla tam velmi silná masírka a dokonce i takový nátlak, že buď budete děti přijímat, nebo budete platit. Stále byly akce pro starosty, aby byli motivovaní do toho jít. Začali shánět nemovitosti nebo stavět a byli ujišťování, že peníze dostanou. Nechápu, proč o tom neinformovali předem. Vždyť tam ty projekty chodí a musí se to průběžně načítat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS předsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin Daniela Celerýnová.

Žádné předčasné varování o konci čerpání ale neproběhlo. V neděli 22. září, den po krajských volbách, najednou přišla nečekaná změna, dotační titul skončil a záhy byl vypsán nový, který už obcím nehradí DPH ve výši 21 procent. Jde tedy o více než pětinu z celkové ceny zakázky a například pro obec, která měla investici ve výši 20 milionů korun, jsou to více než 4 miliony. To může být více než celoroční rozpočet menší samosprávy. Je proto zcela patrné, že sama obec není schopná peníze zajistit a stavbu zahájit. Zamýšlená dětská skupina z toho důvodu s největší pravděpodobností nevznikne a rodiče nebudou mít děti kam umístit.

Ze sedmi miliard jsou nakonec jen dvě

Ačkoliv původně Jurečka tvrdil, že na dětské skupiny dá stát 7 miliard korun, nyní se zdá, že to nebyla tak úplně pravda, a co bylo na jaře 7 miliard, tak je na podzim už jen 3,9 miliardy nebo přesněji 1,7 miliardy. Abychom to vysvětlili. V rámci programu budování kapacit dětských skupin bylo pro žadatele připraveno 1,7 miliardy korun s tím, že systém umožňuje tuto částku o dvojnásobek přečerpat, tedy na 3,4 miliardy. Ve chvíli, kdy je dosaženo dvojnásobku, může resort rozhodnout o ukončení výzvy a přesně to se stalo v okamžiku, kdy celková částka dosáhla 3,9 miliardy korun.

„Podraz to fakt není. V posledním roce a půl jsme měli otevřenou výzvu, kde šlo požádat o stoprocentní dotaci na dětské skupiny. Kdokoli to udělal, nic se pro něj nemění a dostane peníze přesně tak, jak o ně žádal. V hodnocení či realizaci se nachází cca 180 projektů, jejichž celkové výdaje přesahují 3,9 miliardy korun. Celkový objem peněz pro danou výzvu už jsme tak zhruba dvojnásobně přečerpali,“ odpověděl v minulém týdnu Jurečka na síti X.

Za nedostatek peněz může Stanjura i povodně

O tom, že DPH není financováno z Národního plánu obnovy, tedy evropských peněz, ale z těch národních a tedy z rozpočtu MPSV, nikde nepadlo ani slovo. Kolik měl na DPH Jurečkův resort vyčleněno? Proč nikdo obcím nedal oficiálně vědět předem, že se kapacita plní? A proč došlo ke zrušení tak záhy po volbách? Na tyto otázky zatím MPSV nebylo schopné redakci odpovědět.

Podle dvou zdrojů z ministerstva je ale nejpravděpodobnější kombinace tří faktorů. V první řadě ministr financí Zbyněk Stanjura odmítl Jurečkovi navýšit rozpočet a je vůbec otázkou, zda byly peníze na DPH předem v rozpočtu MPSV vyhrazeny. Pokud bychom počítali DPH jako zhruba pětinu z celkové částky, tak se v případě 7 miliard jedná o téměř 1,5 miliardy korun, které by MPSV na podporu dětských skupin potřebovalo.

Zadruhé přišly povodně a v rámci tzv. Mimořádné okamžité pomoci už má MPSV vykázáno téměř 400 milionů korun, což jsou peníze, se kterými se v rozpočtu úplně nepočítalo a je dost pravděpodobné, že právě tyto peníze měly směřovat na zmíněné DPH.

„V takové chvíli dostanou zaměstnanci resortu za úkol seškrtat, co se dá. A protože byl dotační titul na dětské skupiny dvojnásobně vyčerpán, bylo možné ho zavřít, a tak to udělali okamžitě, ze dne na den a v tichosti. Zároveň Jurečka prostě nevyjednal žádné peníze navíc se Stanjurou,“ popsal CNN Prima NEWS realitu na MPSV zdroj.

Třetím důvodem by mohlo být i to, že oddělení, které zmíněné dotace vyřizuje, bylo Jurečkou částečně zrušeno, a tak nebyl nikdo, kdo by nárůst žádostí průběžně kontroloval. K tomu, že došlo ke snížení počtu zaměstnanců, se sám Jurečka hrdě hlásí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrad změnil dohodu, peníze pro Pavlovou chtěl zvlášť, říká Jurečka. Trapné, má jasno Schillerová

Tagy:
Marian Jurečka MPSV dětské skupiny