Zahradil: Koalice Spolu byl trik, který podruhé nevyjde. Fiala z ODS dělá Občanské fórum

Europoslanec Jan Zahradil (ODS)

Volby by vyhrálo ANO, druhá ODS

Václav Klaus kdysi z Občanského fóra vytvořil ODS, Petr Fiala dnes z ODS tvoří opět Občanské fórum. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl rebelující člen občanských demokratů a někdejší europoslanec Jan Zahradil. Sám by si přál, aby jeho strana udělala výrazné změny ve vedení a aby se vyvázala z koalice Spolu. Zároveň se rozpovídal o svém postoji k hnutí ANO, Přísaze a k Motoristům. O čem Zahradil mluví s Filipem Turkem? Jak vnímá odchod Miroslava Kalouska z TOP 09? A proč si v roce 2021 zařizoval voličský průkaz, aby nemusel volit v Praze?

Máte ODS stále rád? 
Značku ODS určitě ano. Co se pod ní skrývá v současné době, už zas tak rád nemám. Dnešní náplň ODS se výrazně odchýlila od toho, na co jsem byl zvyklý.

Zajímalo by mě, v čem se podle vás ta náplň změnila. Co vám vadí nejvíce?
Všechno se odvíjí od vzniku koalice Spolu v roce 2020. V posledních sněmovních volbách tento, řekněme, trik sice vyšel, jenže zároveň vedl k jistému naředění ODS, posunu strany více do středu a ke ztrátě identity. Kdybych si měl pomoci bonmotem, řekl bych, že Václav Klaus kdysi z Občanského fóra vytvořil ODS, Petr Fiala dnes z ODS tvoří opět Občanské fórum.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejsme jen křoví. Lidovcům a TOP 09 se nelíbí, že by jim ODS seškrtala místa na kandidátkách

Ohledně kritiky koalice Spolu vám určitě hrají do karet výsledky krajských voleb v jižních Čechách. ODS tam s Martinem Kubou získala 47,5 procenta hlasů. Bez koalice Spolu… Co dělá Martin Kuba lépe než jeho spolustraníci?
Myslím, že volby v Jihočeském kraji nebyly o značce ODS a už vůbec ne o značce Spolu. Byly o osobnosti Martina Kuby. Očividně funkci hejtmana dělá dobře. Proto ho lidé volili.

Mají občanští demokraté šanci uspět ve sněmovních volbách, když budou mít v čele Petra Fialu? 
Zatím to tak nevypadá. Já osobně jsem přesvědčen, že Petr Fiala by měl udělat to, co Miloš Zeman v roce 2002. Ten několik měsíců před volbami provedl řízenou výměnu v čele ČSSD, kdy ho nahradil Vladimír Špidla. Myslím, že Petr Fiala měl z čela ODS odejít už v roce 2019. Tehdy se definitivně ukázalo, že strana pod jeho vedením nepřekročí 15 procent. Je vidět, že bonus, který Petr Fiala v roce 2014 mohl představovat, se prostě vyčerpal. Řízená výměna v čele by stranu mohla oživit. Obávám se ale, že k tomu nedojde a že se současné vedení bude držet koalice Spolu i v příštích parlamentních volbách.

Jako takový mezník jste zmínil rok 2019. Ať už ODS měla jakékoliv preference, o dva roky později se Petr Fiala stal premiérem, mimo jiné i díky koalici Spolu. Z tohoto úhlu pohledu ty volby 2021 lze považovat za úspěšné. Nebo ne? 
Ano, ten trik jednou vyšel. Identita ODS se přikryla širší identitou koalice Spolu. Myslím, že podruhé už takový trik nevyjde. Otázkou také je, jestli vůbec premiérské křeslo stálo za to, aby se ODS vzdala základních programových principů. Řekl bych, že jsme volební vítězství v roce 2021 nekapitalizovali.

Jako dost nepochopitelnou záležitost vnímám třeba skutečnost, že jsme se před časem nepokusili zabojovat o post ministra zahraničí. Pan předseda Fiala místo toho přemlouval bývalého člena Pirátské strany bez politické podpory a zázemí. Přitom na zahraničí máme náměstka ministra Jiřího Kozáka – mladého a dynamického člověka ze středočeské ODS. Pan Kozák je na ministerstvu zahraničí stejně dlouho jako pan Lipavský. Dokázal by ten resort řídit minimálně stejným způsobem jako pan Lipavský. Příští volby ukážou, že cena, kterou jsme zaplatili za premiérské křeslo, byla příliš vysoká.

Je zapotřebí opustit princip falešné loajality. Tuto mentalitu bohužel prosazuje současné vedení ODS. Členové brblají, zatím ale skrytě.

Slýcháte názory svých spolustraníků, že by měl Petra Fialu ve funkci šéfa ODS někdo nahradit? 
Můžu prozradit, že se o tom ve straně mluví. Nikdo s tím nevystoupí veřejně, ale šeptá si o tom spousta lidí. Členská základna je nyní nastavená tak, že čeká do sněmovních voleb 2025, pak se možná něco rozhýbe. Podle mě je to škoda. Můžeme se dostat do situace, kdy promeškáme poslední šanci na nějakou resuscitaci.

Pokud sněmovní volby 2025 nedopadnou pro ODS dobře a Petr Fiala se vzdá funkce předsedy strany, kdo by ho měl nahradit? 
Nechci nikoho jmenovat. To by bylo takové rozdávání polibků smrti.

A zkusil byste alespoň typově?
Nemělo by jít o recyklaci. Starý kádr ze současného vedení nepomůže. Měl by to být někdo, kdo se zatím na vedení strany nepodílel. Představoval bych si dynamického čtyřicátníka či padesátníka, který by tomu dal novou šťávu.

Připouštíte si, že neustálou kritikou projektu Spolu svým způsobem škodíte ODS? Nebo to spíš berete tak, že se snažíte pomoci?
Jsem přesvědčen, že je zapotřebí opustit princip falešné loajality – tedy že si něco myslíme, ale raději to neříkáme nahlas, protože držíme basu. Tuto mentalitu bohužel prosazuje současné vedení ODS. Když členská základna vidí, že se něco nevyvíjí dobře, měla by mít odvahu se ozvat a chtít to změnit. Je pravdou, že si občas připadám jako osamělý člověk, který volá na poušti. Na druhou stranu už nemám žádné politické ambice. Je tak pro mě o to jednodušší říkat nepříjemné věci nahlas. Obzvlášť když už to nikdo jiný nedělá.

Je pravda, že chce nespokojená část občanských demokratů uspořádat mimořádný stranický kongres, jak se o tom spekuluje v médiích? Na takovém kongresu by bylo možné udělat změny ve vedení.
Tuším, že šlo o usnesení jednoho oblastního sdružení. Pokud vím, tak to spadlo ze stolu. Je ale pravda, že nespokojenost v ODS přetrvává, zejména po krajských volbách. A hodnocení Petra Fialy, že to nebyla ani výhra, ani fatální prohra, podle mě neodpovídá. Byl to prostě neúspěch. Členové brblají, zatím ale skrytě.

Bát se toho, že nás Babiš zničí kvůli případné vládní koalici, je sice legitimní. Jenže ono je docela možné, že se zničíme sami, pokud se po volbách 2025 nebudeme bavit s ANO.

Kromě vyvázání ODS z koalice Spolu často mluvíte také o nutnosti konce „izolace“ hnutí ANO. Jak velkou podporu ve straně podle vás tyto názory mají?
Nemám to statisticky změřené. Myslím ale, že styl, kterým jsme vyhrotili směr Antibabiš, je dosti přehnaný. Zkrátka to nefunguje. Nemůžete ignorovat hnutí, které má 35 procent. Rovněž není možné dělat z ANO nějaký protistátní subjekt, jak se o to pokoušejí někteří členové ODS. Musíme se umět bavit s Babišem, Havlíčkem i se Schillerovou. Koalice Spolu nám v tomto směru svazuje ruce.

Pochopili by voliči ODS po sněmovních volbách 2025 koalici s ANO? Abyste nedopadli jako sociální demokraté, které dvojnásobné vládnutí s ANO de facto zničilo.
Bát se toho, že nás Andrej Babiš zničí kvůli případné vládní koalici, je sice legitimní. Jenže ono je docela možné, že se zničíme sami, pokud se po volbách 2025 nebudeme bavit s ANO. Jestli půjdeme znovu do voleb jako Spolu, budu to respektovat. Přimlouval bych se ale za to, abychom si pro Spolu ohraničili termín parlamentních voleb. Když to dopadne dobře, můžeme pak postupovat dál společně. Když prohrajeme, bylo by na čase si říct: Na shledanou.

Zajímalo by mě, jak to vypadá s vaší kandidaturou do Sněmovny. Chápu správně, že vše záleží na tom, zda ODS půjde do voleb samostatně?
Určitě nebudu kandidovat za Spolu. To nepřichází v úvahu. Přece se nemůžu nechat napsat na jednu kandidátku s paní Pekarovou, když ji neustále kritizuji. Muselo by dojít k nějaké rychlé změně, že by se ODS ještě před volbami vyvázala ze Spolu.

A co takhle kandidatura za jinou stranu než ODS?
Nemusím za každou cenu někam kandidovat. Když bych nekandidoval za ODS, tak by to asi působilo trochu divně. Rozhodně nemám v plánu na poslední chvíli někam přeběhnout a cpát se na cizí kandidátku. To bych si připadal trochu jako pan Lipavský.

Přesto o tom lidé spekulují. Zvlášť poté, co jste po letošních evropských volbách zavítal do štábu Přísahy a Motoristů. Co kdyby vám Motoristé nabídli třeba pozici pražského lídra?
Kdyby jsou chyby. Formálně jsem stále členem ODS. Na druhou stranu jsem ochoten spolupracovat i s jinými politickými subjekty, které považuji za blízké.

Pokud pan Kalousek něco rozjede, tak myslím, že TOP 09 úplně vymaže z povrchu zemského. Uvidíme, co udělá. Vody rozčeřil, to musím uznat.

Jak byste se díval na povolební koalici ODS s Přísahou a Motoristy?
Nejsem si jist, zda Přísaha a Motoristé budou kandidovat společně i v parlamentních volbách. Jsem v kontaktu s Motoristy, mimo jiné s Filipem Turkem. Před časem jsem mu dával různé praktické rady, jak fungovat v Evropském parlamentu. S Přísahou žádné komunikační kanály otevřené nemám a ani to neplánuji.

Jistě. Předpokládal bych, že Robert Šlachta bude pro naprosto drtivou většinu členů ODS červenou linií. Stačí si vzpomenout na rok 2013.
To předpokládáte správně. Tahle zátěž z minulosti stále přetrvává.

Pojďme se ještě vrátit ke Spolu. Lídři občanských demokratů, které oslovila redakce CNN Prima NEWS, jsou pro pokračování koalice. Někteří však upozorňují, že ODS by měla vzhledem k preferencím mít více míst na kandidátkách než v roce 2021. Co na to říkáte?
Myslím, že přesně tímto směrem se to vyvine. Dovedu si představit, že vedení ODS bude požadovat více lídrů i volitelných míst na kandidátkách. Pikantní to bude určitě v Praze, kterou minule vedla paní Pekarová. Kvůli tomu jsem si dokonce vyzvedl voličský průkaz a jel jsem volit na chalupu, kterou mám na Liberecku. Bitvu a přetahovanou o lídry Spolu budu se zájmem sledovat.

Dokázali by vůbec lidovci či TOP 09 ještě kandidovat samostatně, nebo to jsou jen trpaslíci sedící na rameni ODS?
Podle současných preferencí by se ani jedna z těch dvou stran do Sněmovny nedostala. Na druhou stranu musím říct, že lidovci jsou stále autentickou stranou, která má silnou členskou základnu a regionální zastoupení. Bodují především na jižní Moravě, tam dokonce mají hejtmana. Ta strana přežije – když ne na parlamentní, tak určitě na regionální úrovni.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zabráníme extremistům. Lipavský byl víc TOPák, říká Pekarová

Naproti tomu TOP 09 považuji za mrtvý projekt, který žije už jen v Praze. Topku reprezentuje v Parlamentu zhruba deset lidí, kteří se přetahují o různé funkce. Jejich význam je oproti skutečnému stavu silně přefouknutý. Pokud pan Kalousek něco rozjede, což jsem sám zvědav, tak myslím, že TOP 09 úplně vymaže z povrchu zemského.

Jak vůbec čtete odchod Miroslava Kalouska z TOP 09? Myslíte, že založí novou politickou stranu?
Opravdu nevím. Založit dneska politickou stranu není vůbec jednoduché. Parlamentním stranám stabilně klesá počet členů. Lidé ztrácejí chuť se politicky angažovat. I ODS se „zmenšuje“. Od roku 2014 do letoška nám klesl počet členů z 18 tisíc na 11 tisíc. To je poměrně výrazná ztráta.

Některé takzvané strany jsou spíš kluby aktivistů. Třeba Piráti mají tisíc registrovaných členů. Jak s takovým počtem chtějí mít celostátní působnost a pokrýt všechny regiony? Čili pokud pan Kalousek chce založit novou stranu, bude potřebovat členy a peníze, takových 50 milionů korun určitě. To by klidně dokázal obstarat, kontakty v byznysu určitě má. Jenže nebude mít členskou základnu.

Můžete mít ve straně pět výrazných osobností, deset nebo patnáct. Stejně to bude nic bez členské základny. A opravdu nikde nevidím nějakou sílu, vůli či entuziasmus, že by se tisíce lidí hrnuly do nové strany. Nechci mu to rozmlouvat nebo mu podrážet nohy. Spíš mám pocit, že ten projekt může skončit dříve, než vůbec začne. Ale uvidíme, co pan Kalousek udělá. Vody rozčeřil, to musím uznat.

Ještě poslední otázka. Zkusil byste říct jednoho člena vlády za ODS, kterého byste pochválil, a jednoho, kterého byste naopak zkritizoval?
Pochválil bych Martina Kupku, který dobře pracuje na ministerstvu dopravy. Myslím, že se snaží. Je za ním vidět hmatatelná práce. Naopak bych zkritizoval Martina Baxu, a to kvůli koncesionářským poplatkům pro firmy. Ministr kultury se před lety zaklínal tím, že koncesionářské poplatky zvýšeny nebudou. Teď obrátil o 180 stupňů, přičemž se s tou myšlenkou nejen smířil, ale ještě si ji nadšeně přivlastnil. Tomu opravdu nemůžu tleskat.

Tagy: