Lidovec Wolf: Jurečkova práce nás stojí voliče. Čunek nám pomůže získat ztracené hlasy

Hostem pořadu K věci byl pražský politik Jan Wolf (KDU-ČSL)

K VĚCI - 17.10. v 12:30

Marian Jurečka (KDU-ČSL) je jediný ministr práce, který se kdy pokusil o důchodovou reformu. Pracuje pro budoucnost Česka, ale bohužel nás to stojí mediální i voličskou podporu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL). On sám by si za nového předsedu lidovecké strany přál Jiřího Čunka (KDU-ČSL), protože by podle něj byl schopný získat zpět ztracené voliče.

Marian Jurečka podle Wolfa byl jeden z nejlepších ministrů práce a sociálních věcí. „Skvěle udělal elektronizaci důchodů a vyplácení dalších dávek. Jiní ministři tam seděli čtyři roky s rukama v klíně, ale on pracoval pro stát a pro budoucnost. Důchodová reforma je zkrátka potřeba, ale bohužel nás to stojí mediální i voličskou podporu,“ řekl Wolf.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda si podepsala nekrolog. Vinu nese Fiala, Bartoše kryl, říká Havlíček ke stavebnímu řízení

I přes své zásluhy ale Jurečka nedokázal podle Wolfa splnit tři stanovené podmínky pro setrvání v čele strany, mezi které patří zisk alespoň dvou mandátů v eurovolbách a neoslabení senátorského klubu. Je proto na místě, aby již nekandidoval. „Na konferenci v lednu řekl, že pokud je nesplní, kandidovat nebude. Nakonec se rozhodl jinak. Samozřejmě to je jeho právo, ale podle mě je to chyba. Já ho volit nebudu a jsem přesvědčen, že se v čele neudrží,“ sdělil Wolf.

V čele strany by si Wolf přál Jiřího Čunka. „Pro mě je to tradiční lidovec se svými hodnotami. Čunek byl předseda naposledy v roce 2009 a od té doby se spousta věcí změnila. Vznikly nové strany, které tehdy neexistovaly, a myslím si, že k nám Čunek přitáhne zpět bývalé voliče,“ řekl Wolf.

Přestože se Čunek může zdát některým voličům až příliš konzervativní, je podle Wolfa brát ohled na celoevropský kontext. „Česko není jenom Praha a musíme se na něj dívat spektrem českého, ale i evropského voliče. Evropa má spoustu problémů, které jsou bohužel někdy řešeny extremisticky. Čunek je pak ten člověk, který chce voliče přivést zpět, aby se k těmto směrům nemuseli uchylovat,“ sdělil Wolf.

I přes své sympatie k Čunkovi se ale Wolf domnívá, že novým předsedou lidovců nakonec bude Marek Výborný (KDU-ČSL). „Je to konsenzuální kandidát, který ale nese i tradiční hodnoty. Na druhou stranu je velmi otevřený a dobře pracuje s členy strany. Má spoustu pozitivních vlastností, které voliči ještě neviděli,“ dodal Wolf.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na šéfa lidovců se hlásí další kandidát. Poslanec Heller sází na konzervativní témata a rodinu

Tagy: