Hladík: Pokud chce ODS premiéra, potřebuje lidovce. Babiš je chaotik, který šaškuje a panikaří

Pokud chce mít ODS i po příštích volbách premiéra, potřebuje lidovce, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Jen den před volebním sjezdem strany, kde se znovu uchází o post prvního místopředsedy, tím tak vysílá k ODS jasný signál o pokračování spolupráce. Za chyby lidovců ve vládě označil zrušení školkovného nebo komunikaci nepříjemných vládních opatření za ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Pustil se i do kritiky Andreje Babiše. Ten je podle něj chaotik, který šaškuje a panikaří, přirovnal ho k Jiřímu Paroubkovi.

Už v pátek vás čeká sjezd KDU-ČSL. Jak to dopadne?
Dobře.

Dobře pro koho?
KDU-ČSL potřebuje impuls, potřebuje sjednotit a zvolit si nové vedení, které stranu povede do parlamentních voleb. Jsem rád, že kandidují některé známé tváře, ale i spoustu nových lidí a myslím, že budoucí předsednictvo musí být mixem obou těchto proudů.

DÁLE ČTĚTE: Nepochopitelné, ohromná škoda. Piráti kritizují vládní restart digitalizace stavebního řízení

Kandiduje řada nových tváří, nicméně pouze na posty místopředsedů. Na post předsedy zatím oznámili kandidaturu ti, kteří předsedy jsou nebo už byli: Marian Jurečka a Marek Výborný (rozhovor vznikal ještě před tím, než oznámili kandidaturu Jiří Čunek, Šimon Heller nebo Tomáš Kaplan - pozn. red.).
Marek Výborný ale nyní v předsednictvu není.

Ale předsedou už byl. To přece není ta změna a nový impuls. Ani vy jako první místopředseda a člen vlády nejste oživením strany. Nebo vy to tak vnímáte?
Já to tak určitě vnímám. Myslím, že je pro budoucnost KDU-ČSL potřeba znovu ubezpečit naše voliče, kdo jsme a pro koho tady jsme, jakou politiku děláme. Jsme parlamentní strana, máme tři ministry, máme zodpovědnost. Vedení přeci nemůže být celé složené z regionálních politiků. Jakou by mělo autoritu vůči ministrům, poslancům a senátorům? To musí být vyvážený mix.

Určitě nemáme dvě procenta, protože pokud přepočítám mandáty z krajských voleb, tak je to nějakých 7,2 procenta

Takže není možné, aby předsedou byl někdo, kdo není ve vládě?
Možné to určitě je. Ale není možné, aby bylo celé předsednictvo složené z lidí, kteří nejsou ani ministry, ani poslanci nebo senátory.

Přemýšlím, zda to budou lidé a vaši potenciální voliči číst jako dostatečný signál změny v KDU-ČSL, jestli vám přijdou dát za rok hlas a budete se moci odpíchnout od těch stávajících dvou procent v průzkumech.
Určitě nemáme dvě procenta, protože pokud přepočítám mandáty z krajských voleb, tak je to nějakých 7,2 procenta. Potřebujeme velký impuls v týmu jako celku. Volání po nových tvářích určitě je…

Takže s tím, co říkal Marian Jurečka v rozhovoru pro Aktuálně.cz, tedy, že ani vy, ani on, ani Marek Výborný nejste ve vedení lidovců změna, nesouhlasíte? Jako změnu naopak označil současného hejtmana Jana Grolicha.
Ne, přiznám se, že to úplně takhle nevnímám. Kandidovat na předsedu nebo do vedení strany mají lidé, kteří na to mají, chtějí to dělat, a mají dobré podmínky. Pokud tyto předpoklady nemáte, tak kandidovat nemůžete a Honza Grolich řekl, že to nechce dělat, tak ho k tomu nemůžeme nutit.

Kdyby Jan Grolich kandidoval na předsedu, tak si myslím, že předsedou bude

Kdyby chtěl, tak by to byl podle vás dobrý předseda a impuls k viditelné změně?
Dnes je situace v rámci strany taková, že kdyby Jan Grolich kandidoval na předsedu, tak si myslím, že předsedou bude. Je to ale čistě na něm.

Vše ostatní je druhá liga?
To si úplně nemyslím. Není to tak, že je to první, druhá, třetí liga. Každý z nás oslovuje jiného voliče. Neoslovuji stejného voliče jako Marek Výborný nebo Marian Jurečka.

Proč se do vedení lidovců nehrnou žádné nové tváře? Proč nemáme mezi kandidáty na předsedkyni třeba nějakou ženu?
Myslím, že tam žena bude.

Jedna (Šárka Jelínková) už dnes ve vedení je, a je téměř neviditelná.
Myslím, že nových tváří bude celá řada. Předpokládám, že bude kandidovat Monika Brzesková, za kterou bych byl velmi rád. Je to výrazná starostka Kravař, bývalá miss, nejkroužkovanější politička v rámci Moravskoslezského kraje, velmi dobře se zvládla vypořádat se záplavami. Dále kandiduje Václav Pláteník, Eduard Hulicius (oba současní náměstci, pozn.red.). Pro mě je velmi důležité, aby strana měla vedení, které bude táhnout za jeden provaz a to se nám teď nedařilo.

Udělali jsme chyby, neměli jsme dopustit zrušení školkovného, musíme vrátit školkovné

Co tedy vy tři ministři, uděláte jinak, než jste dělali doposud, aby se změna povedla.
Zkusím zůstat u své role. První místopředseda má být ten, který drží předsedu, rve se za něj, podporuje ho, velmi často řeší problémy dovnitř strany, motivuje lidi, nastavuje procesy, tvoří týmy tak, aby politická práce a komunikace uvnitř strany fungovala. Tohle je úkol prvního místopředsedy a to chci dělat.

Po debatě s mnoha straníky mi z toho vychází, že mezi nimi nejste úplně oblíbený. Jak se vám to bude dařit, když už nyní u nich nevzbuzujete plnou důvěru?
To se pozná na sjezdu, kde bude 300 delegátů a ti budou rozhodovat v tajném hlasování.

Vy sám tu podporu ze strany cítíte?
Dostal jsme nominace ze své jihomoravské organizace – a ano, podporu ze strany cítím.

Dobrá. Co konkrétně by lidovci pod novým vedením měli udělat jinak, aby si získali voliče zpět nebo získali další?
Vidím lidovou stranu jako silnou středovou stranu, která vyvažuje socialistické rozdávačné pojetí a na druhé straně pravicové v tom duchu, ať se každý postará sám o sebe. Jsme strana středová, občanská, se zájmem o člověka. Lidé musí vědět, proč hlasujeme pro to, pro co hlasujeme, a jak to  odpovídá naší politice. Stali jsme se stranou parametrickou, která řeší ten parametr…

Většina politologů, ale i vašich voličů nebo straníků se shoduje na tom, že jste se stali hlásnou troubou vlády v negativních věcech a neměli jste to dělat.
Je to tak. Nejsme tou stranou, která má za nejdůležitější konsolidaci veřejných financí. Tou stranou je ODS nebo TOP 09.

To, co často komentoval ministr práce a sociálních věcí, měl komunikovat ministr financí.

Takže jste mluvili často za Zbyňka Stanjuru?
Ano. To, co často komentoval ministr práce a sociálních věcí (Marian Jurečka, pozn. red.), měl komunikovat ministr financí. Ministr práce je tu od toho, aby se rval za lidi, za seniory.

Jaká konkrétní témata do debaty přinesete?
Musíme lidem více ukázat, že zvládáme krize. Jestli skutečně něco umíme, tak právě zvládat krize. Zvládli jsme covid, válku na Ukrajině, migrační krizi, ekonomickou i energetickou krizi a nedávno i  povodně. Umíme ty věci prakticky řešit bez řevu a naparování se.

Jak vypadal mikromanagement Andreje Babiše? To bylo hup sem, hup tam, nikdy nic nevyřešil, není to manažer, je to chaotik. My nejsme chaotici, ale profíci. Sedíme tam, kde sedět máme a děláme to, co dělat máme. Kdyby ve vládě nebyli lidovci a vláda byla čistě pravicová, tak by pomoc lidem nebo třeba obnova po povodních nemusela vypadat tak, jak vypadá – tedy se zaměřením na konkrétního člověka.

Proč to ten konkrétní člověk nevidí nebo nechápe?
To je dobrá otázka. Lidé nám – jako lidovcům – věří na komunálu nebo na krajích. Asi musíme lépe říct, pro koho a proč naše kroky ve vládě děláme.

Nevím, jestli to bude stačit. Přijde mi, že to celkem děláte, ale lidé to spíš nechtějí poslouchat. Důchodová reforma, revize sociálních dávek – tam je přeci naprosto jasné proč a pro koho to děláte.
Myslím, že třeba revize dávek přesně odpovídá pohledu středové křesťanské demokratické strany. Zavádíme jasné principy – každý si má pomoct ve své rodině, ve svém společenství, ve své obci a stát nemá dávat žádné berličky a pomocné ruce. Ale stát má být v pozadí a nastoupit až ve chvíli, kdy je opravdu problém. Například přijdou zdravotní problémy, zhorší se něčí sociální situace, má problémy s podnikáním, s rozpadem vztahu atd. A přesně takto Marian Jurečka revizi sociálních dávek nastavil.

Jaká prorodinná opatření by lidovci měli udělat, aby se rodinám v Česku žilo lépe?
Udělali jsme chyby, neměli jsme dopustit zrušení školkovného. Pokud stát nedokáže zajistit infrastrukturu, což evidentně v Praze, v Brně a kolem těchto měst prostě nedokáza a nahrazují to soukromá zařízení, která stojí hodně peněz, tak to rodinám máme dát zpátky.

Takže vrátit školkovné?
Ano. Ale forma může být i jiná než sleva na dani, která to byla doteď. Pro mě je ale naprosto zásadní, aby rodič – a je jedno, v jakém žije vztahu, kolik má dětí a kde žije – měl absolutní svobodu se rozhodnout, kdy půjde do práce, měl širokou škálu možností a nebyl ničím limitován. Školkovné pro něj může být limitující, a to nejen v soukromých, ale i ve státních zařízeních.

Pokud chce mít ODS dál premiéra, tak potřebuje lidovce.

Jaké je to pro vás osobně. Být celý týden daleko od rodiny. Máte pět dětí…
Rozhodně to není ideální, ale šel jsem do toho po dohodě s mojí ženou a naštěstí Brno od Prahy není tak daleko. Není to tak, že bych je neviděl 14 dnů a také máme moderní komunikační nástroje. Je to ale tak, že nespím každý večer doma. To s sebou ale tato práce přináší. Jestli něco musíme hodně řešit, tak je to time management. Samozřejmě se nejen o víkendu snažím, abych zastával roli tatínka a kluky vzal na fotbal, ven a pomohl s rozdělením rolí v rodině.

Stojí vám to za to?
Kladu si tu otázku každý den a má to svá pro i proti. Dokud mě v tom rodina bude podporovat a mně to, co dělám, bude dávat smysl, tak to dělat budu.

Jak to tedy za rok dopadne? Půjdete do voleb v rámci Spolu?
Všechno je možné. Samozřejmě nejpragmatičtější je jít v rámci Spolu, ale uvidíme, jak to dopadne.

Může to dopadnout ještě tak, že půjdete sami?
Ta pravděpodobnost je hrozně malá. Nikomu to nedává logiku, ale musíme být připraveni na všechno.

Marian Jurečka ve zmíněném rozhovoru pro Aktuálně.cz ještě říká, že ODS vás potřebuje, že by to bez vás pro ni bylo horší.
Pokud chce mít ODS dál premiéra, tak nás potřebuje.

Vážně? Zatímco ona se do Sněmovny sama dostane, vy ne.
Pokud chce mít ODS dál premiéra, tak potřebuje lidovce.

Potřebujeme lidem říct, že se jim daří opravdu lépe, že zvládáme všechny krize a zvládneme i ty, které dnes ještě neumíme ani pojmenovat

To zní jako výhrůžka.
Ne, to určitě není výhrůžka. Myslím, že synergie v rámci Spolu funguje. Máme tady jednu silnou značku, a to je hnutí ANO. Lidé ho volí, aniž by znali jejich program, aniž by věděli, co členové ANO fakticky dělají nebo kdo tam vůbec kandiduje. Je tady jediná možná silná alternativa, kterou proti tomu můžeme postavit, a tou je koalice Spolu. Je to jediná platforma, která má šanci ANO porazit. Žádná jiná alternativa tady není a nebude. A je úplně jedno, co bude vymýšlet Miroslav Kalousek.

Musíme ale posílit o kvalitní regionální politiky. Naše koalice a naše vláda spoustu věcí neudělala dobře, ale spoustu toho dobře udělala. Potřebujeme lidem říct, že se jim daří opravdu lépe, že zvládáme všechny krize a zvládneme i ty, které dnes ještě neumíme ani pojmenovat, že nebudeme šaškovat a panikařit a že dokážeme připravovat tuto zemi na budoucnost.

Čekal bych, že u zásadních věcí jako je bezpečnost, hospodářství, školství atd. bude mezi námi a ANO nějaká dlouhodobá spolupráce. Pak ale přijde populista jako Babiš a jen proto, že se to hodí a lidé to teď mají rádi, tak nasliní prst a dívá se, odkud fouká vítr. Andrej Babiš je stejný, jako byl kdysi Jiří Paroubek, ten byl taky populista.

Už jste mluvil s Cyrilem Svobodou poté, co jste navrhl jeho vyloučení ze strany?
Ano, jednou. Vůbec se neznáme, mluvili jsme spolu jednou jedinkrát v rámci stranického jednání.

Víte, že jste si třeba i tímto naštval řadu straníků?
Nemyslím si to. Mám velmi silné a podpůrné reakce s ohledem na to, jak Cyril Svoboda dlouhodobě vystupuje a stranu poškozuje. Není to jedna věc nebo jedno vyjádření, kritizoval jsem jeho dlouhodobý postoj, se kterým zásadně nesouhlasím.

Myslíte si, že jeho postoje a vyjadřování mohou straně škodit natolik, že jí snižují preference a pověst?
Cyril Svoboda měl velkou mediální pozornost a jsem rád, že už to neplatí. Býval mezi top 10 nejcitovanějšími členy KDU-ČSL bez jediné funkce, takže to samozřejmě vliv mít může.

Když jsme u historicky vlivných členů strany, tak co říkáte na Miroslava Kalouska a jeho aktivitu vytvořit novou stranu?
Miroslav Kalousek z lidové strany odešel dávno před tím, než jsem do ní vstoupil já. Už jednu stranu založil, tak ať si zakládá klidně další.

Nemůže vám uškodit? Přebrat voliče?
Určitě ne. Miroslav Kalousek tak, jak se prezentuje, se snaží být největším zachráncem konsolidace veřejných financí. Navíc jeho vystoupení vycházejí z pravicové a protilidové ideologie, a to se našich voličů netýká. Jeho slova velmi často popírají to, co dělal, když byl aktivním politikem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek se schází s „betonovým králem“. Ladí společně program i tým nové strany

Tagy: