Lipavský o platech politiků: Vždy je z toho bramboračka. Vondráček mluvil o nulové účasti

Ministr zahraničí Jan Lipavský a Radek Vondráček

Vondráček a Lipavský o vyšších platech politiků

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k platům politiků vyšla ve čtvrtek po několika hodinách na prázdno, i když se opozici povedlo schválit program. Ministr zahraničí Jan Lipavský v pořadu Partie Terezie Tománkové řekl, že jednání o odměnách pro poslance a vládní politiky jsou vždy bramboračkou. Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček mu vyčetl, že se ministři a vládní poslanci na schůzi vykašlali.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k platům politiků byla svolána opozičními hnutími ANO a SPD. Příští rok by totiž měly vzrůst platy zákonodárců, členů vlády a prezidenta téměř o sedm procent. A to kvůli tomu, že byly v roce 2021 zmrazeny na pět let. „Vždy se jedná o politickou bramboračku, když se bavíme o vlastních platech a odměnách. Myslím si, že na tříhodinové schůzi nemohl padnout konkrétní návrh,“ řekl Lipavský.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš dříve mluvil o hodné StB, řekl Lipavský. Jste z dobré party, nešiřte dezinformace, zuřil Vondráček

Koalice schůzi zazdila, protože neměla v lavicích dostatečný počet poslanců, míní Vondráček. KDU-ČSL, STAN a ODS proto podle něj opakovaně žádaly o pauzu na jednání klubů. „Marek Benda (předseda poslaneckého klubu ODS, pozn. red.) si bral pauzy, protože neměl dostatek hlasů a čekal do devíti hodin večer (ve 21:00 byl schválený konec jednacího dne, pozn. red.). Nebylo to tedy vstřícné vůči opozici, jak by se to mohlo zdát,“ řekl Vondráček.

Politik hnutí ANO také připomněl, že ve vládních lavicích chyběli i členové kabinetu. „Nebyl tam skoro žádný ministr. Vláda se na to vykašlala. Zavládlo tam poté zděšení a nakonec to protáhli do ztracena,“ zhodnotil jednání Vondráček.

Mimořádná schůze proto podle něj nevyřešila vůbec nic. „Ale ministři, kterým se má výrazně přidávat, na schůzi nedorazili. A to je věc k zamyšlení,“ řekl Vondráček. „Vládní poslanci tam také nechodí a hlasy jim od začátku chybí. Pak je z toho taková bramboračka,“ nakonec souhlasil opoziční poslanec.

Lipavský připomněl, že debata o platech politiků neskončila. Klíčová podle něj budou nadcházející jednání v Poslanecké sněmovně a v Senátu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zákeřný long covid. Problémem je mozková mlha, uvedl Prymula a popsal další potíže

Tagy:
politika Marek Benda Jan Lipavský ANO 2011 vláda Radim Fiala Svoboda a přímá demokracie bramboračka Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR politický proces Poslanecký klub Občanské demokratické strany politické strany a hnutí