Lipavský: Zmrazení se týká 70 nemovitostí. Případná odveta Rusů podle něj nebude problém

Zmrazení ruského majetku se bude týkat přibližně 70 nemovitostí. Novinářům to při své čtvrteční návštěvě Londýna sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Vláda ve středu schválila přidání podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil krok Prahy za nezákonný a zvažuje odvetu.

„Mluvíme zhruba o 70 nemovitostech, které jsou drženy v tomto ruském podniku. Jsou to většinou domy, jež jsou v Praze, ve středních Čechách nebo v Karlových Varech. Jde o nemovitosti, které jsou na pozemcích diplomatického servisu. Tedy ty samé nemovitosti, kde probíhá žaloba a soud pro neplacení nájemného,“ vysvětlil Lipavský před novináři. Ministerstvo se totiž od letošního července soudí s Ruskem kvůli tomu, že údajně využívá pozemky pro jiné než diplomatické účely.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko zuří kvůli Lipavskému a hrozí Česku odvetou. Šéf diplomacie poslal ostrou reakci

Hovořil rovněž o důvodech zmrazení majetku. „Tato firma je přímo kontrolována prezidentskou administrativou Vladimíra Putina, který vede válku proti Ukrajině. Podnik vydělává peníze a svým ziskem může případně podporovat ruskou válku proti Ukrajině. Proto jsme přistoupili k preventivnímu opatření a majetek byl zmrazen,“ sdělil.

Popsal také, proč k podobnému kroku nedošlo dříve. „Sankční zákon byl přijat prvního ledna tohoto roku. Není to úplně jednoduchá problematika, na které jsme dlouho pracovali. Ve výsledku to bylo také politické rozhodnutí celé vládní koalice,“ odpověděl Lipavský na dotaz CNN Prima NEWS.

Ruská slova o odvetné akci pak považuje pouze za mediální výroky. „Udělali jsme krok, který je plně v souladu s českým právem. Česká republika proti nikomu nevede útočnou válku, takže nevím, s jakým zdůvodněním by ruská strana měla činit podobné kroky,“ uvedl Lipavský.

Pokud by Rusové český majetek zmrazili, není to podle Lipavského závažný problém. „Zasažen by mohl být jen ten drobný. Není to rozhodně nic, co by nás mělo znervózňovat,“ sdělil.

Česká republika jde podle něj v tomto směru příkladem. „Budeme nyní v Evropské unii navrhovat, aby tato entita byla zalistována pro celou sedmadvacítku. Víme, že ruské majetky jsou i v jiných členských státech. Uvidíme, jak se k tomu ostatní země postaví. Bylo správné rozhodnutí tento krok udělat jako první v Česku. Rusko tady má jedny z nejrozsáhlejších majetků v rámci Evropské unie. V jiných zemích toho tolik nemají,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr Jan Lipavský nedávno navštívil i Litvu a vojáky plnící misi NATO.

Tagy: