Lipavský způsobuje problémy, koalice se bez Pirátů obejde, nastínil možný vývoj Holec

Lídři pěti stran při podpisu koaliční smlouvy

INTERVIEW 9.12.2021

Piráti způsobují problémy a zároveň ve vládě nejsou potřeba, upozornil v pořadu Interview komentátor Info.cz Petr Holec. Situace by se proto mohla vyvinout tak, že do nové vlády půjde premiér Petr Fiala (ODS) bez Ivana Bartoše (Piráti). Viníkem je pirátský kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský, kterému prezident doporučil, ať odstoupí.

„Lipavský je Pirát a má úplně jiné názory na zahraniční politiku než Zeman, takže jsme mohli tušit, že padne kosa na kámen,“ uvedl Holec ve vysílání CNN Prima NEWS. Reagoval tak na poslední dění, kdy měl prezident Miloš Zeman na úterním jednání doporučit Lipavskému, aby odstoupil z kandidatury na ministra.

Podle Holce existuje nyní několik možných scénářů, jak se situace může vyvinout. „Piráti mohou vyměknout, stáhnout Lipavského a vybrat jiného kandidáta. Také by si ale ty čtyři strany (ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, pozn. red.) mohly říct, že Piráty nepotřebují. Navíc koalici s Piráty rozpustili i Starostové, protože řekli, že ve vládě budou i bez Pirátů a do příštích sněmovních voleb jdou také bez nich,“ připomněl komentátor.

Další možný, a podle Holce nejhorší scénář, je, že Fiala podá žalobu na prezidenta k Ústavnímu soudu. „Ten rozhodne, že Zeman nemůže vetovat kandidáta na ministra a Zeman to odmítne vykonat s tím, že soud je zpolitizovaný,“ sdělil.

Každé volby přinesou překvapení

Holec také dodal, že pětikoalice Spolu a PirSTAN sice trvá na účasti Pirátů ve vládě, protože chce zůstat stejnou pětikoalicí, jako byla v opozici, ale po volbách se situace zkrátka mění. „Každé volby přinesou nějaké překvapení, ať už pozitivní, nebo negativní, a tyhle volby přinesly velké zklamání pro Piráty. A nyní způsobují Fialovi velkou komplikaci, přičemž je ve vládě nepotřebuje,“ podotkl.

Fiala ale opakovaně uvedl, že na nominaci kandidátů na ministry se nic nemění. Také předseda Pirátů Ivan Bartoš se nechal slyšet, že za nominací Lipavského stojí. Jde podle něj o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje i koaliční program vznikající vlády.

Pokud Piráti ve vládě nebudou, na programovém nebo politickém směřování se podle Holce nic nezmění. „Být Fialou, tak to ještě chvíli budu snášet a pak si řeknu, že je vlastně nepotřebuju a můžu vládnout pouze se třemi dalšími stranami (TOP 09, KDU-ČSL, STAN, pozn. red.),“ dodal.

Tagy: