Vojtěch: Omikron se prokázal jen u dvou lidí z Liberce. Další případy jsou jen podezření

Adam Vojtěch

Vojtěch a Svrčinová o výskytu omikronu

Definitivně potvrzené sekvenací jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jen dva případy varianty koronaviru omikron z Liberce. Ostatní jsou zatím jen podezření. Ve čtvrtek totiž přišly zprávy z Brna, že omikron začal řádil v tamních školách.

„V tuto chvíli nemáme 100procentní sekvenací potvrzené žádné jiné případy než dva z Liberce. U všech ostatních případů jde zatím o suspektní, které vychází z diskriminačního PCR, ale nejsou potvrzeny sekvenací,“ řekl Vojtěch ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zapojeny jsou prý všechny sekvenující laboratoře. „Jsme v lepší situaci než v době, kdy nastoupila delta. Sledujeme případy importů ze zahraničí,“ ubezpečil ministr zdravotnictví.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová jeho slova potvrdila, V Česku máme tedy potvrzené jen dva případy z Liberecka. „Ve čtvrtek jsme dostali hlášení o šesti suspektních případech z Jihomoravského kraje. Jedná se o dvě zdravotní sestry z covidária FN Brno, jejich dvě děti a poté z okresu Blansko dvě děti ve věku 10 a 11 let,“ prozradila.

V Brně se dva týdny zpět hrálo vodní polo, kterého se účastnil i tým z Jihoafrické republiky. „I tam prošetřujeme možné vazby nákazou omikron,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podezření na omikron je také u dvou dětí na Blanensku. Všichni, kteří byli v kontaktu s podezřelými, jsou v karanténách.

Další hlášený případ je z Prahy

Dále je hlášený jeden podezřelý případ ze Středočeského kraje, kdy se ke konci karantény testovali cestující po příletu z Dubaje. Jedná se o stejný let jako v případě prvního potvrzeného případu. Poslední hlášení je podle Svrčinové z Prahy, kde je u jedné osoby cestovatelská anamnéza z Afriky.

Potvrzené jsou zatím pouze případy z Liberecka. První nakaženou byla žena, která se vracela z cest do České republiky z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Jako druhý případ se v Česku ve středu potvrdil právě její kontakt.

Svrčinová také potvrdila, že testování dětí ve školách se uskuteční v předvánočním týdnu pouze v pondělí 20. prosince. Poté bude případně jen v ohniscích nákazy. Vojtěch ještě dodal, že od 13. prosince bude možné registrovat děti od 5 do 12 let k očkování. Vakcíny dorazí příští týden.

Tagy: