Lobbing bank vylučuji, řekl Kučera k pokutám za splácení hypoték. Dostálová tvrdila opak

Michal Kučera a Klára Dostálová

360° 8.11.2023

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a stínová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová již dříve na sociální síti X zmínila obavu, zda návrh vlády na pokuty za předčasně splacenou hypotéku nemůže být jakousi úlitbou bankám za windfall tax. Proti tomu se ale v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ohradil člen sněmovního podvýboru pro energetiku a hospodářského výboru Michal Kučera (TOP 09).

Návrh pokuty za předčasně splacenou hypotéku přišel z resortu financí. Nyní by se Poslanecká sněmovna mohla dohodnout na tom, že banky budou moct od lidí požadovat až jedno procento ze zbývající částky úvěru. Dosud přitom administrativní poplatek činil tisíc korun, po změně to ale budou násobky.

ČTĚTE TAKÉ: Nájmy raketově zdražují, zájem o byty přesto neutichá. Ekonom ukázal na hlavního viníka

„Nerozumím tomu, kam vláda občany České republiky žene,“ konstatovala Dostálová s tím, že už je zatížila jak konsolidačním balíčkem, tak plánovaným převodem obnovitelných zdrojů na domácnosti.

K tomu všemu se podle Dostálové mnoha lidem blíží termín vypršení fixace hypotečního úvěru a budou proto hledat novou fixaci u jiné banky. „Když budete třeba hledat fixaci na tři miliony, pokuta bude 30 tisíc,“ upozornila a dodala, že neví, kolik toho ještě české domácnosti unesou.

Současně naznačila i možný důvod tohoto rozhodnutí –⁠ lobby bank. „Aby za tím nebylo to, že vláda na banky uvalila windfall tax, tedy daň z nadměrných zisků. A teď se jim to bude snažit přes kapsy občanů vrátit,“ upozornila.

Kučera se proti této variantě tvrdě ohradil: „Lobbing bank v tuto chvíli mohu vyloučit. Na druhou stranu si řekněme, že poplatek v ceně hypotéky dnes není úplně zásadní, ale naopak poměrně marginální,“ poznamenal.

Podle něj je důležitější se soustředit na to, aby česká ekonomika měla výsledky a Česká národní banka začala snižovat úrokové sazby a tím se začaly zlevňovat hypotéky.

O novém poplatku za předčasné splacení hypotéky budou poslanci ve Sněmovně hlasovat v polovině listopadu. Pokud zákon projde, začne platit od 1. ledna roku 2024.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Burza v Izraeli opět stoupá, uvedl Kovanda. Ekonom popsal dopady války na cenu zlata

Tagy:
banky Klára Dostálová hypotéky lobbing vláda 360° Michal Kučera ekonomika konsolidační balíček