Nájmy raketově zdražují, zájem o byty přesto neutichá. Ekonom ukázal na hlavního viníka

Sídliště v Praze Hájích

Nájmy extrémně rostou

Skoro tři sta korun. Tolik v průměru Češi zaplatí za nájem v přepočtu na metr čtvereční. A nejenže nájemní bydlení zdražuje dál, navíc se zhoršuje i jeho dostupnost. Pronajímatelé si nájemce čím dál důkladněji prověřují a vybírají.

Pár dní a hotovo. O inzeráty na byty k pronájmu je podle realitek extrémní zájem. „Kdykoliv se nám objeví nájem v nabídce, tak se spustí lavina. Troufnu si říct, že během prvních dvou dnů se nám objeví deset poptávajících klientů, kteří mají o nemovitost zájem,“ řekl CNN Prima NEWS realitní makléř Jan Martina.

ČTĚTE TAKÉ: Úsporný balíček připraví zaměstnance o peníze. Spočítejte si, o kolik přijdete

„Když se podíváme na Prahu, tak se bavíme stále o řádu jednotek dnů. Můžeme se bavit klidně i o tom, že v pondělí najdete inzerát a v pátek můžete klidně mít podepsanou smlouvu,“ uvedl mluvčí Bezrealitky.cz František Brož.

A s vysokým zájmem roste i cena. Jen za posledního čtvrt roku se průměrný nájem zvýšil o víc než 4,5 procenta. Nejdražší je bydlení v Praze, a to 388 korun za metr čtvereční, což znamená rodinný byt za skoro 30 tisíc měsíčně. Na paty Praze šlape Jihomoravský kraj – 350 korun za metr.

„Souvisí to s tím, kde jsou nejrozvinutější bytové trhy, a kde chtějí lidé nejvíce bydlet. Naopak tam, kde vidíme demografický odliv, tak jsou nájmy nejlevnější,“ vysvětlil ředitel oddělení stavebnictví a nemovitostí společnosti Deloitte Petr Hána.

Třeba v ústeckém kraji by tak stejný byt stál měsíčně jenom 14,5 tisíce. Podle ekonomů mají vysoké nájmy jednoho jasného hlavního viníka – a to drahé hypotéky. „Řada domácností si prostě a jednoduše nemůže dovolit nákup vlastní nemovitosti, a proto roste zájem o nájmy. Růst zájmu o nájemné vytváří poptávkový tlak,“ řekl ekonom Pavel Peterka.

A trh reaguje. Častěji se objevují i nabídky dřív neobvyklé. „Například pronájmy pokojů, které byly dřív typické spíš pro studenty, dnes slouží i pro jednotlivce ve středním věku. A zároveň kupříkladu u rodinných domů se setkáváme s tím, že si domácnosti chtějí přivydělat například pronájmem jednoho patra,“ dodal Brož.

Pronajímatelé si navíc podle realitek dávají víc záležet na tom, komu pronajímají. Stálému a bezproblémovému nájemci jsou prý někdy ochotní i slevit.

Tagy: