Lockdown měl přijít. Pokud se situace příští týden nezlepší, ať ho vláda zavede, volá Prouza

Tomáš Prouza

Prouza a Středula o lockdownu

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tvrdí, že nová opatření v nejbližší době nepřijdou. Spousta lidí ale volá po tvrdém, ale přesně ohraničeném lockdownu. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy měl přijít před měsícem, a jestli se příští týden situace nezlepší, není jiná možnost, než ho zavést. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že vláda ideální dobu pro lockdown před malou chvílí promarnila.

„Ideální dobu pro lockdown jsme před malou chvílí prohospodařili. Mohli jsme mít od čtvrtka pětidenní lockdown za dvoudenní náklady. Nevím, proč se to nezavedlo. Měli jsme ideální příležitost k záchraně některých životů. Ostatní země se teď inspirují od nás, snaží se neudělat stejné chyby, jako dělá Česká republika,“ uvedl Středula.

Podle Prouzy by byl lockdown účinnější, kdyby nastal před měsícem. „Uvidíme, jaká budou data v pondělí, úterý a ve středu. Pokud se situace nezlepší, není jiná cesta,“ stojí si za svým Prouza s tím, že vláda udělala tři chyby, na které Česko v současné době doplácí.

Lepší uzavření ekonomiky než pozvolný a vyčerpávající běh

A to zaprvé, když premiér Andrej Babiš zakázal exministru Vojtěchovi nařídit nošení roušek v srpnu. Za druhé neochránila zdravotníky a zdravotnický personál, a za třetí, že řešila, co se bude líbit lidem na Facebooku, a tomu opatření přizpůsobovala.

„Myslím, že nákladově bude lepší, když se ekonomika uzavře na nějakou dobu a zamezí se šíření viru, než tento pozvolný a vyčerpávající běh. Jak dlouho by to mělo být, to si netroufám tvrdit, protože nemáme vakcínu a musíme počítat s tím, že přijde třetí vlna a další vlny, které by mohly situaci zhoršit,“ varoval Středula.

Dodal, že on by případný lockdown podpořil. „Pokud by se vláda k tomuto kroku rozhodla, podpořil bych ho. Budu samozřejmě chtít znát důvody,“ doplnil.

Tagy: