Loučení s miliony. O jaké platy přijdou poslanci, kteří se znovu nedostanou do Sněmovny

Složení Poslanecké sněmovny se už brzy obmění. Do lavic usednou nové tváře. Někteří poslanci se do dolní komory dostanou znovu, jiní se ale budou muset s poslaneckým platem rozloučit. O jaké peníze bývalí zákonodárci přijdou?

Letos a v loňském roce činil základní plat poslance 90 800 korun. Takovou sumu však pobírá minimum poslanců. Příplatek vyšší než 30 tisíc korun dostanou poslanci, kteří předsedají výboru, komisi či delegaci.

Předsedové výborů, komisí a delegací tak v součtu pobírají 127 800 korun hrubého. Poloviční příplatek dostávají místopředsedové výborů či předsedové podvýborů.

Výborů je ve Sněmovně 18, komisí je celkem 17. Některé jsou stálé, mezi ty patří například komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby či komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.

Existují také vyšetřovací komise, v tomto volebním období zasedala například vyšetřovací komise k OKDS nebo k ekologické katastrofě na řece Bečvě. Stálých delegací, které zastupují Sněmovnu a Senát v parlamentních shromážděních mezinárodních organizací a u Meziparlamentní unie, je celkem pět.

Platy poslanců se ještě navyšují o paušální náhrady na stravné nebo reprezentaci, které letos činí 13 500 korun. Poslanci mají také nárok na náhradu za cestovné, jehož výše se odvíjí od vzdálenosti místa trvalého bydliště do sídla Sněmovny. Poslanec tak může dostat náhradu cestovného až 55 000 korun. Během čtyřletého mandátu si tak zákonodárci mohou vydělat několik milionů.

Zmrazí si poslanci platy na několik let?

Platy poslanců se budou řešit příští týden na mimořádné schůzi. Podle současných zákonů by mohl plat poslanců příští rok vzrůst o 5 500 korun. Kromě toho by rostla i výše náhrad. Vláda navrhuje zmrazení platů politiků až do roku 2026.

Znamenalo by to, že platová základna pro vrcholné politiky by zůstala pro léta 2022 až 2026 na letošní úrovni, nerostly by měsíční odměny ani náhrady. Podle návrhu by šlo o úsporu 727 milionů korun.

Pokud by Sněmovna na zmrazení platů ústavních činitelů nekývla, o několik tisíc víc by si přilepšil i prezident, ministři či premiér. Z předběžných údajů vyplývá, že hlava státu by od příštího roku brala 321 000 korun místo letošních 302 700.

Ministři by si přilepšili ze 173 200 korun na 183 700 korun měsíčně. Premiér a předsedové obou parlamentních komor by si mohli měsíčně přijít na 258 600 korun, zvýšení proti letošku by představovalo 14 800 korun. Předsedové parlamentních výborů, komisí a delegací by si polepšili o 7 800 korun na 135 600 korun.

Tagy: