„Paranoidní“ Putin má problém. Uniklé plány jeho paláce ukazují i tajný bunkr a podzemní výtah

Nepřekvapí, že ruský autoritářský prezident Vladimir Putin má mimo Kreml svoji vlastní rezidenci, kam jezdí za odpočinkem. Nachází se na pobřeží Černého moře a mimo luxus obsahuje například i tajný bunkr, který má vládce Ruska ochránit před jakýmkoliv ohrožením. Tým kolem opozičního předáka Alexeje Navalného, toho času v trestanecké koloni, nyní zveřejnil plány a snímky tajuplného paláce. Podívejte se, co všechno obsahuje.

Nádherně zařízené ložnice pro hosty i pána domu, reprezentační prostory pro přijímání vybraných domácích i zahraničních návštěv, vinný sklípek, ale také kasino, vlastní kostelík a mnoho dalšího. To vše ukrývá Putinovo sídlo nacházející se u Mysu Idokopas na pobřeží Černého moře. Rezidence ruského prezidenta se nachází v prostoru mezi městy Krasnodar a Soči na jedné, a poloostrovem Krym na druhé straně.

To podle týmu Navalného zdaleka není vše. V areálu má být rovněž soukromá botanická zahrada nebo hokejové kluziště, neboť vládce Kremlu je, jak dobře známo, vášnivým milovníkem zimního sportu. A Putin zde má mít také salónek určený k relaxaci a uvolnění – s vodní dýmkou a striptérskou tyčí.

Zveřejněné informace začala přebírat ukrajinská i zámořská média, například americký web Business Insider. Ten se primárně zaobírá ještě zcela jinou položkou, kterou má Putinův černomořský palác obsahovat – tajný bunkr. A nejhorší pro ruského prezidenta a jeho okolí je fakt, že se ven dostaly plány zobrazující celý podzemní komplex a jeho cesty.

ČTĚTE TAKÉ: Zraněný Čech na Ukrajině. Muž pomáhající dětem je po operaci, další ho ale ještě čeká

Samotné nákresy tunelů a bunkru jsou přímo veřejně k vidění na internetu, například na webu společnosti Metro Style. Jeden ze snímků ukazuje poměrně podrobně oblast, ve které se postavený komplex nachází. Dle veřejných snímků je jasné, že se jedná přímo o okolí Putinova sídla u Černého moře.

Zmiňovaný Business Insider či list Ukrainska Pravda pak dokonce zveřejnily snímky, na kterých se snaží dokázat přítomnost bunkrů. Rovnou zde totiž ukazují hned dva z postranních východů podzemního komplexu. Jeden ústí přímo u pláže, druhý pak o trochu výše. Podle Metro Style zde má být i podzemní výtah.

Bezletová zóna i soukromý helipad

Odborník na ruský a ukrajinský prostor Michael C. Kimmage pro Business Insider řekl, že Putin je značně nervózní co se týče jakéhokoliv ohrožení. Podle něj se paranoidní Putin vyloženě „snaží maximálně zabezpečit komplexy svých již tak dobře bráněných rezidencí“.

Samotná dača (ruská chalupa či víkendová rezidence, pozn. red.) je hlídaná početným ansámblem a navíc nad ní platí striktní bezletová zóna. „Samotný tunel má různé bezpečnostní a ochranné prvky,“ zhodnotil dle plánů komplex expert na poli stavebnictví Thaddeus Gabryszewski pro Business Insider. Ten zároveň popsal, že uniklé dokumenty nemusí zcela přesně ukazovat, jak nakonec stavba bunkru a tunelů proběhla. Ukazují ale podle něj jasný záměr je vybudovat.

Plány navíc zobrazují ještě třetí únikovou cestu z paláce, která vede na východ směrem k cestě. Ta byla nejspíš připravena pro případný rychlý útěk auty. V samotném objektu Putinova paláce je navíc umístěna plošina pro přistávání vrtulníků.

Ukrajinci dostali dalekonosné rakety

Zajímavostí je, že se Putinovo sídlo nachází relativně blízko ukrajinského poloostrova Krym, který Moskva před zhruba devíti lety anektovala a od té doby jej okupuje. Samotný Krym byl však během probíhající ruské války na Ukrajině již několikrát zasažen.

Ukrajinci čerstvě dostali od Britů a Francouzů nové moderní rakety Storm Shadow, Francouzi označované jako SCALP-EG. Ty mají podstatně delší dolet než střely, které měl Kyjev doposud k dispozici. Ukrajinci však při převzetí Londýnu slíbili, že dopadnou pouze na mezinárodně uznávané území Ukrajiny.

Tagy:
válka Vladimir Putin opevnění Ukrajina Soči palác Krym Rusko Černé moře residence Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj ruská invaze na Ukrajinu Business Insider