Děti sáňkující na Petříně mají smůlu. Davy rozehnali strážníci kvůli vyhlášce

Na kopci zrovna sáňkovaly děti z mateřské školy.

Lyžování na Petříně

Pražští strážníci v úterý rozehnali skupiny lidí, kteří si na Petříně užívali sněhové nadílky. Lyžaři, snowboardisti i děti na bobech či saních podle městské policie porušili magistrátní vyhlášku o ochraně veřejné zeleně. Pražané na Petříně lyžovali a sáňkovali už v pondělí, tehdy proti nim ale strážníci nezasáhli.

„Na tomto kopci se vždy sáňkovalo a nevidím jediný důvod, proč bych někoho ohrožoval, nebo co bych dělal špatně,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z lyžařů, kterému strážníci překazili zimní radovánky. Další snowboardistka uvedla, že pokuta jí za to nestojí, protože je moc vysoká. „Byli jsme tu včera. Naštěstí jsme stihli sjet dolů, teď už bohužel máme smůlu,“ podotkla dívka.

Strážníci na Petřín přijeli, když v blízkosti sochy Jana Nerudy v Petřínských sadech bobovaly děti z mateřské školy. Davy na kopci rozehnali, podle strážníků totiž porušily magistrátní vyhlášku o ochraně veřejné zeleně. Podle té je ve veřejných zahradách a parcích zakázáno lyžovat, sáňkovat nebo jezdit na snowboardu.

Situaci na místě řešili strážníci domluvou. Pokutu, která podle vyhlášky může dosáhnout až deseti tisíc korun, zatím městská policie nikomu neudělila.

Na Petříně je spuštěná lanovka

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je takové jednání protizákonné. „Pokud se nepletu, na Petříně žádná vyznačená sjezdovka není, tudíž to není plocha určená k jízdě na lyžích. To je však případně otázka na městskou policii nebo Policii ČR,“ uvedl na dotaz CNN Prima NEWS v pondělí Hamáček.

Lanovka na Petřín zůstala jako jedna z mála v provozu, protože je součástí dopravní obslužnosti Pražanů. Hamáček ale dodal, že se na Petřín lze dostat i tramvají. „Pokud někdo lyžuje nebo snowboarduje mimo vyznačené trati, mám pocit, že to není v souladu se zákonem,“ dodal vicepremiér.

K situaci na Petříně se vyjádřil náměstek pražského primátora pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček. Podle něj na Petříně velmi brzy přibude místní označení, které stanoví, kde je možné sáňkovat a kde naopak kvůli ochraně zeleně ne. „Tato místa určuje platná vyhláška města Prahy,“ napsal na Twitteru.

„V Praze žije přes milion obyvatel. Většina z nich se chová slušně a korektně. Jestli se někdo chová jinak, je mi to osobně líto, není to správné,“ uvedl už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který se ohlížel na aktuální pandemickou situaci v České republice. Platí totiž zákaz shromažďování, jsou zavřené vleky a sjezdovky a lidé mají omezit vycházení z domu na nezbytné cesty, do přírody však mohou.

Tagy: