Česko čeká tuhý mráz. Sníh a nízké teploty nás budou trápit až do konce týdne

Běžkaři v přírodě

Počasí 9.2.2021 7:35

V úterý nás během dne čeká většinou oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Pro severní část ČR platí výstraha před silnými mrazy. Teploty mohou klesat i pod −15 °C.

Nejchladněji je v ranních hodinách v severní polovině České republiky, kde se teplota pohybuje mezi −8 až −13 °C a platí výstraha před silnými mrazy. V jižní části země teploty dosahují −1 a −4 °C. Od čtvrtka pak podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí výrazné mrazy na celém území. V pátek a sobotu mají být teploty ještě nižší.

Během noci z pondělí na úterý v tuzemsku opět napadlo řádově několik centimetrů sněhové pokrývky. Nadále sněží na východě a severovýchodě ČR. Slabé sněžení můžeme místy očekávat na celém území.

Nejvyšší úterní denní teploty by se měly na jihu území držet okolo −7 až −3 °C, na jihu a jihovýchodě ČR pak kolem 0 °C, v 1 000 metrech na horách kolem −8 °C, na Šumavě a v Beskydech kolem −4 °C.

Sněhové přeháňky až do konce týdne

Oblačno až zataženo má být podle předpovědi i ve středu, zpočátku ojediněle, postupně na většině území lze čekat občasné sněžení. Na jihovýchodě ČR může přechodně přijít i déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí. Nejnižší noční teploty dosáhnou −5 až −10 °C, v severní polovině území −10 až −15 °C, nejvyšší denní teploty se pak „vyšplhají“ na −7 až −2 °C, na jihu a jihovýchodě se budou pohybovat kolem 0 °C.

Občasné sněžení a sněhové přeháňky předpovídají meteorologové až do konce týdne. Nejvyšší denní teploty predikují kolem −9 až −4 °C. V noci mohou teploty klesat i pod −10 a na severu republiky až pod −15 °C.

Tagy: