Lyžařský kurz jako luxus. Školy kvůli zdražování chystají i osekané varianty za nižší cenu

Skiareály bude zdražovat

Lyžařské kurzy jen pro někoho?

Školy napříč republikou řeší, jak v aktuálním školním roce naložit s lyžařskými kurzy. Vzhledem ke zdražení ubytování, dopravy, jídla a ve finále i skipasů, totiž vůbec není jasné, kolik rodin by si týdenní kurz mohlo dovolit. Některé školy už se proto rozhodly lyžování vynechat. Jiné hledají cesty, jak získat přijatelnou cenu.

Nejen první pády, ale hlavně zážitky, na které se vzpomíná ještě dlouho potom. Jet na hory nebo na takzvaný lyžák školáky láká. Jenže zdražování všeho kolem dělá ze zimního pobytu skoro nedostupný luxus. Lyžařský kurz na konci ledna vyjde dráž i děti ze Základní školy Kollárova v Jihlavě – letos poprvé budou platit za vybavení.

„V loňském roce jsme se pohybovali kolem šesti tisíc korun na jednoho žáka, v letošním roce je to o 1 500 více, tedy 7 500 – a k tomu musíme ještě připočítat jízdenky na vlek. Loni byl odhad, že by to mohlo být 1 500 korun. Letos je to o 500 víc, tedy dva tisíce korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel školy Tomáš Zeman.

Přidejme oblečení a půjčovnu a takový výcvik se rázem vyšplhá i na 15 tisíc korun. Místní sedmáci jezdí lyžovat do Rokytnice nad Jizerou. „Jako soukromý subjekt, akciová společnost, nemůžu dotovat školám jízdné na lanovkách. Pochopitelně, všechny areály zdražují,“ upřesnil ředitel skiareálu Vít Pražák. Zálohu podle ředitele školy složila zhruba polovina rodičů. „Doufejme, že odhadovaná cena za permanentky na lyže zůstane kolem těch dvou tisíc, to je taky věc, která se může měnit,“ doplnil Zeman.

Ve skiareálu Herlíkovice Bubákov už provozovatelé registrují od ubytovatelů první objednávky. Školní výcviky pro ně znamenají zhruba pětinu celkového objemu návštěvníků. „Doufáme, že je neodradí, že jsme museli zdražit skipasy. Ale vzhledem k tomu, že to je do deseti procent, tak si nemyslím, že by je to mělo omezovat,“ vysvětlil vedoucí skiareálu Michal Hošek.

Vedení jihlavské školy má připravený i záložní plán pro případ, že by pro některé rodiny byla cena výcviku neúnosná – základy lyžování se dají naučit i na malé sjezdovce poblíž.

Tagy: