Lyžování během pandemie není rizikové, říká ředitel Asociace horských středisek

Lyžař

Mnozí lidé doufají, že i přes koronavirovou pandemii budou moci vyrazit na hory. Skiareály už většinou touto dobou končí s přípravami na zimní sezónu. V současné situaci ale provozovatelé ani lyžaři stále neví, jestli se na sjezdovky letos vůbec dostanou.

Asociace horských středisek během Vánoc nevidí důvod k uzavření skiareálů. Právě svátky pro ně totiž představují 30 až 40 procent celkových tržeb. Asociace proto doporučuje odmítnout italský návrh, podle kterého by měl dočasně platit zákaz provozu středisek v celé Evropské unii.

Podle ředitele Asociace horských středisek Libora Knota střediska významně zasáhla už první vlna koronaviru. „Zákaz přišel 13. března, tou dobou byly v provozu ještě dvě třetiny lyžařských areálů. Zhruba dvacet procent z nich mělo naplánovaný provoz až do konce dubna. U každého areálu byly ztráty desítky milionů korun jen na tržbách,“ řekl televizi CNN Prima NEWS Knot.

Střediska teď navíc utrácejí miliony za protiepidemická opatření, za kterých by skiareály mohly otevřít. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na opatřeních pracuje spolu s hygieniky. Týkat by se měla provozu lanovek, půjčoven sportovního vybavení i stravovacích zařízení.

Asociace horských středisek podle Knota nyní čeká na názor ministerstva zdravotnictví. „Všichni se shodneme na tom, že lyžování samozřejmě rizikové není, protože lyžař je v určitém skafandru. Má na sobě helmu, brýle, rukavice, šátek nebo roušku, která bude povinná nosit ve frontách. Problém není v jízdě nahoru nebo po sjezdovce, ale v čekání ve frontách. Shodli jsme se se všemi partnery, se kterými o tom jednáme, že management front je klíčový, abychom záležitost ještě víc zbezpečnili,“ uvedl Knot.

Provozovatelé středisek ale musí myslet i na mnohými oblíbené aktivity po lyžování jako aprés-ski. „Tam předpokládáme, že bude platit systém PES tak, jak je nastavený všude jinde v republice. Tam doufám, že by problém také neměl nastat,“ dodal Knot.

Tagy:
hory lyžařský areál sjezdovka Vánoce lyžař pandemie Karel Havlíček CNN Prima NEWS Evropská unie ANO 2011 zimní sezóna Asociace horských středisek Libor Knot Protiepidemický systém České republiky