Alpské země se přou o vánoční lyžování. Rakušané ho prosazují, Italové odmítají

Lyžování

Jaká bude lyžařská sezóna v Evropě?

Kdo s koho? Alpské země se přou o letošní vánoční lyžování v době pandemie koronaviru. Nejtvrději na sebe naráží přístup rakouské a italské vlády. Italský premiér Guiseppe Conte chce, aby lyžařská střediska zůstala v celé Evropě zavřená až do 10. ledna. To Rakušané zcela kategoricky odmítají.

Pokud by některý z úřadů Evropské unie vyhlásil, že lyžařské vleky a lanovky zůstanou o vánočních a novoročních svátcích 2020–⁠2021 zavřené, budou Rakušané požadovat odškodné ve výši až dvou miliard eur, v přepočtu přes 53 miliard korun, a to pro své provozovatele, hotely, gastronomii a související služby.

Mezi největší hráče v evropském lyžařském průmyslu patří kromě Itálie a Rakouska také Francie, Švýcarsko a bavorská část Německa. Politici těchto zemí však nejsou jednotní. A k tomu ještě mění názory. Situace se mění nikoliv jen ze dne na den, ale skoro z hodiny na hodinu.

Italský předseda vlády Conte vyvolal svým pondělním prohlášením a požadavkem na uzavření všech lyžařských středisek v Evropě pozdvižení nejen v Rakousku, ale také v domácích regionech Jižního Tyrolska, kam ročně míří desítky tisíc Čechů lyžovat. „Šokující zpráva z Říma. To by byla katastrofa.“ Tak nadepsal hlavní článek na titulní straně italský deník Dolomiten, který vychází v severoitalském městě Bozen (Bolzano). Autoři v něm na 5 stranách rozebírají dopady zavřených sjezdovek, hotelů a stravovacích zařízeních v nejnabitější sezoně roku na italský turismus, hospodářství a zdraví občanů.

Tématu se věnují také ostatní média v regionu. Podle zpravodajského portálu stol.it slibuje italská vláda finanční odškodnění a peněžní podporu pro další část sezony. Pokud by se uskutečnila. „Ochrana lidského života má prioritu. Nějaké řešení najdeme,“ slibuje tamní regionální ministr Francesco Boccia.

O totéž se na nejvyšší úrovni pokusí též německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve středu spolu mají probírat právě lyžování o letošních vánočních svátcích. Merkelová má podporu v osobě předsedy bavorské vlády Markuse Södera, který prosazuje tvrdou cestu italského premiéra. Jenže naráží hned například u koaličního partnera. Šéf frakce Svobodných Florian Streibl dokonce varoval před uzavíráním pouze německých středisek: „Mezinárodní zákaz provozování zimních sportů o těchto Vánocích by měl i obrovský dopad na zdraví a odpočinek mnoha lidí. Proto jsme proti paušálnímu zavírání lyžařských center, také protože mnohá z nich už připravila a nadále připravují skvělé hygienické koncepty.“

Nejednotnost například v Německu dokumentují slova Thomase Bareiße, který je ve spolkové vládě zodpovědný za oblast turismu. „Bezpečnost je důležitá také v zimě. Ale jsem přesvědčený o tom, že lyžování v omezeném množství a s jasnými kritérii bude možné. Může jít například o maximální počet vydaných permanentních jízdenek na den. V tom by snad neměl být problém. Celkový zákaz považuji za špatný,“ tvrdí Bareiß.

Poněkud stranou zůstává další z lyžařských velmocí – Švýcarsko. Na tamních svazích se dá v současnosti jako v jediné alpské zemi lyžovat. A to i přes stále vysoký počet pozitivních testů na koronavirus. Tamní úředníci se zcela spoléhají na nošení roušek a dodržování odstupů. Ovšem vyjednávání, osočování a boje ve státech EU ohledně vánočního lyžování přinášejí do Švýcarska nejistoty a rostoucí obavy z toho, co by se stalo, kdyby unijní úředníci rozhodli o zákazu lyžování až do 10. ledna.

Vyrazili by evropští milovníci lyžování na svahy právě do malé alpské země s 8,5 milionu obyvatel?

Tagy: