Macronův projev: Chci z Francie ekologický národ. Vím, že voliče Le Penové poháněl vztek

Emmanuel Macron slaví

Prezidentské volby: Macron vs. Le Penová (424)

Znovuzvolený prezident Emmanuel Macron vystoupil pod Eiffelovou věží s prvním povolebním projevem. V něm poděkoval všem voličům za podporu. Vyjádřil také pochopení pro lidi, kteří volili jeho soupeřku Marine Le Penovou. Macron vnímá, že je musel pohánět vztek.

„Děkuji, děkuji, děkuji,“ začal Macron svůj slavnostní a předem připravený projev. Poděkoval svým voličům i lidem, kteří ho volili jen pro to, aby se k moci nedostala krajní pravice. „Chtěl bych jim říci, že tyto hlasy jsou pro mě závazkem. Já vnímám jejich smysl pro povinnost. Myslím také na všechny spoluobčany, kteří se nezúčastnili. Myslím i na ty, kteří volili Le Penovou, chápu, že jsou zklamaní. Chápu, že je k takové volbě vedl vztek a já na to musím reagovat,“ prohlásil šéf Elysejského paláce.

Krom díků představil Macron v projevu i krátkou vizi budoucí Francie. „Rozhodli jste se pro humanistický projekt, pro Evropu, pro Francii. Pro ekologickou Francii,“ zmínil Macron svou touhu pokračovat i přes komplikace v zelené politice. Za ekologické zdroje on sám považuje i jadernou energii.

Macron krátce mluvil také o válce na Ukrajině a sdělil, že vnímá, jak francouzskou společnost prorůstají nejrůznější problémy. „Francie musí hlasitě promlouvat a jasně ukazovat a budovat svou sílu ve všech oblastech. Budeme muset být laskaví a respektovat ostatní, protože naše země je protkaná rozkoly. Nikoho nenecháme pozadu. Společně musíme bojovat za jednotu,“ řekl francouzský prezident.

„Od nynějška už nejsem kandidátem nějakého tábora, ale prezidentem všech,“ má jasno Macron.

Současný nájemník Elysejského paláce získal zhruba o 16 procent více hlasů než jeho soupeřka. Účast ve volbách byla asi 72 procent, tedy nižší než před pěti lety.

Tagy: