Francouzi to Macronovi hodili se sebezapřením. Prostě nebyl jiný kandidát, říká Kovanda

Lukáš Kovanda

Prezidentské volby: Macron vs. Le Penová (424)

Prezident Francie Emmanuel Macron podle předběžných projekcí s přehledem obhájí mandát. Podle někdejšího ministra zahraničí Cyrila Svobody a ekonoma Lukáše Kovandy nejde o žádné překvapení. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS hosté prohlásili, že se Francouzi hlavně snažili zabránit zvolení Marine Le Penové.

„Francouzi jsou vlažní a se sebezapřením to Macronovi hodili, protože nebyl žádný jiný kandidát,“ řekl Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS. Také Svoboda souhlasí s tím, že ve Francii se za poslední roky neobjevil žádný silný kandidát z jiné politické skupiny a Francouzi proto po pěti letech znovu vybírali mezi politickým představitelem centrismu a političkou krajní pravice.

Le Penová ve volbách cílila zejména na chudší vrstvy obyvatelstva, kterým se Macron znelíbil. „Má za sebou bohatou zkušenost prezidenta a ne úplně dobře zvládnutou komunikaci se žlutými vestami. Macronovi se zkrátka nedaří zbavit nálepky exkluzivního prezidenta,“ vypočítával Svoboda Macronova slabá místa.

Na druhou stranu se ale francouzský prezident umí na poli domácí politiky přizpůsobit. „Uspěl, protože couvl a neudělal reformy, které měl. Je úspěch, když vám Francouzi demonstrují a vy couvnete,“ míní.

Velkým tématem voleb byla ekonomická situace ve Francii. Ani jeden z kandidátů ale podle expertů nedokázal představit funkční řešení krize. Macronovi se naopak podle Kovandy podařilo ekonomicky ustát covidovou situaci. „Francii se ekonomicky během jeho vlády poměrně dařilo, z covidové krize se země dostala rychleji než Německo nebo Itálie,“ řekl ekonom.

Macron získal ve volbách o zhruba 14 až 16 procent více hlasů než jeho soupeřka. Účast ve volbách byla nižší než před pěti lety. Le Penová prohru ve volbách uznala v oficiálním večerním projevu.

Tagy: