Maďaři o invazi věděli předem. Chtěli zabrat část našeho území, tvrdí Ukrajinci

Viktor Orbán a Vladimir Putin v roce 2018

Válka na Ukrajině (2. 5.)

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov obvinil Maďarsko, že předem vědělo o ruské invazi a chtělo získat část Ukrajiny pro sebe. Řekl to ve svém projevu pro ukrajinská média, svá tvrzení však nepodložil důkazy. Maďarsko je v posledních týdnech často kritizováno za svůj postoj k ukrajinsko-ruské válce.

„Maďarsko otevřeně deklaruje spolupráci s Ruskem. Putin zemi navíc předem varoval, že dojde k útokům na náš stát,“ řekl šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle něj má Budapešť plány s ukrajinským územím. „Z nějakého důvodu si Maďaři  mysleli, že by mohli zabrat část našeho území. To se nikdy nestane. Uvidíme, jaké budou po válce důsledky pro tuto zemi,“ dodal Danilov.

Tato vážná obvinění však nepodložil konkrétními důkazy. Maďarsko čelí na mezinárodní úrovni časté kritice za chladný postoj vůči Ukrajině. Vláda premiéra Viktora Orbána odmítá zemi posílat zbraně, navíc zakazuje jejich převoz na Ukrajinu přes území Maďarska. Středoevropská země rovněž blokuje některé protiruské sankce. Například vetuje návrh unijního embarga na dovoz ruské ropy.

Maďarský přístup vytváří velké napětí i ve Visegrádské skupině. Česko, Polsko i Slovensko patří naopak k nejhlasitějším podporovatelům Ukrajiny. Orbána kritizuje například i jeho blízký spojenec a přítel – polský vicepremiér a fakticky nejmocnější politik v zemi Jaroslaw Kaczyński.

„Pokud Orbán nezmění svůj přístup k ruské agresi proti Ukrajině, bude další spolupráce mezi Polskem a Maďarskem nemožná,“ uvedl před pár dny. Maďarská zahraniční politika se nepozdává ani členům české vládní pětikoalice.

„Vždycky jsem Visegrádskou čtyřku podporovala a velmi mě mrzí, že pro maďarské politiky je teď levná ruská ropa důležitější než ukrajinská krev,“ prohlásila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Tagy: