Legendární videohra Mafia oslavila 20 let. Vývojáři potvrdili práci na dalším pokračování

Zatímco od vydání legendární videohry Mafia: The City of Lost Heaven uběhlo 20 let, vývojáři ze studia Hangar 13 oficiálně potvrdili práci na novém dílu. V této chvíli není jasné, kdy si hráči další pokračování kultovní série s českými kořeny budou moci zahrát. Generální ředitel studia Roman Hladík odhaduje, že vývoj hry bude trvat několik let. Předchozí zprávy hovoří o tom, že by mělo jít o prequel zasazený do začátků 20. století na Sicílii.

„S radostí vám mohu potvrdit, že jsme začali pracovat na zcela novém projektu Mafia. I když to bude až za několik let a nemůžeme teď sdělit nic víc, jsme opravdu nadšení, že můžeme pokračovat v práci na této oblíbené sérii a bavit naše hráče novými příběhy,“ uvedl Roman Hladík. Učinil tak u příležitosti oslav 20. výročí první Mafie (celým názvem Mafia: The City of Lost Heaven).

Hra, kterou v roce 2002 vytvořilo české studio Illusion Softworks, hráče upoutala hlavně kvalitně zpracovaným příběhem z 30. let minulého století, zábavnými herními mechanismy i překvapivě povedenou grafikou, která v té době s klidem konkurovala například americkému GTA III.

I druhý díl Mafie (2010) byl velmi úspěšný. Někteří hráči jej však kritizovali za to, že je nedodělaný. Jistá nedotaženost projektu může souviset s tím, že během vývoje české studio Illusion Softworks odkoupil americký gigant 2K Games. Ještě před vydáním hry došlo ve studiu k rozporům a duchovní otec série, Daniel Vávra, jej v roce 2009 opustil. Hře se ovšem nedalo upřít, že v mnohých aspektech šla přesně po stopách jedničky – výborný příběh, zajímavé postavy a skvělá hratelnost.

Vydáním kontroverzního třetího dílu si studio Hangar 13 (patřící pod 2K Games, pozn. red.) u fanoušků série opravdu zavařilo. Vývojáři Mafie III (2016) působili dojmem, že si druhý díl zahráli tak třikrát v životě a výbornou jedničku neviděli ani z dálky dalekohledem. Kritici v případě trojky mluvili často o stereotypním příběhu i hratelnosti, nezajímavých postavách a především o nerespektování prakticky všeho, co fungovalo ve dvou předchozích dílech.

Nutno podotknout, že vývojáři si napravili reputaci povedeným remakem jedničky, který pod názvem Mafia: Definitive Edition vyšel v roce 2020. Od té doby šlo téměř s jistotou očekávat, že se Hangar 13 dříve nebo později pustí do práce na dalším mafiánském počinu.

Na jaře se sice objevily zprávy o desítkách propuštěných zaměstnanců studia – Hangar 13 opustil i tehdejší ředitel Haden Blackman, přesto se zdá, že vývojáři v posledních měsících neúnavně na nové Mafii pracují. V květnu se dokonce objevily zprávy o tom, kdy a kde by se příběh hry mohl odehrávat.

Magazín Kotaku v květnu přišel s tvrzením, že má jít o prequel, který tentokrát poběží na enginu Unreal Engine 5. „Mafia IV“ se má na základě tvrzení více zdrojů odehrávat na Sicílii na začátku 20. století. Příběh by se pak měl točit okolo rodiny dona Salieriho, který je znám hráčům prvního dílu jako šéf jedné ze dvou mafiánských rodin.

V případě hratelnosti by nový počin měl jít více ve stopách jedničky a dvojky. Případný návrat ke kořenům by fanoušci úspěšné série jistě ocenili.

Tagy:
hra Sicílie videohry hry videohra studium projekt Mafia Mafia: Definitive Edition studio Hangar 13 Gaming hangár Mafia: The City of Lost Heaven 2K Czech Mafia: Definitivní Edice 2K Games Mafia IV