Proč nám tady všechno hoří? ptají se Kladeňáci. Vyšetřovatelé znají příčinu požáru vrakoviště

Hasiči v pátek večer zlikvidovali požár na autovrakovišti v Kladně. Skrytá ohniska v noci a během dne dohašovali a vraky aut ochlazovali ve speciálních kontejnerech. Škoda se vyšplhala na deset milionů korun. O tom, proč začalo hořet, mají vyšetřovatelé údajně jasno.

Ve čtvrtek před obědem kladenské autovrakoviště zahalily obrovské plameny a temný dým. Více než sedm hodin hasiči krotili nevyzpytatelný oheň. „Černý kouř, úplně se zvedaly mraky,“ popsal jeden z místních pro CNN Prima NEWS s tím, že vše doprovázel i velice silný zápach. „Smrad, jako by hořely gumy nebo plast,“ doplnil.

Ještě následující den dopoledne platil třetí stupeň požárního poplachu. Na devatenáct jednotek s osmdesáti hasiči čekal další náročný úkol. „V tuto chvíli probíhá prohašování těch ohnisek naskladněných vraků. Ty se rozebírají pomocí speciálních bagrů za pomoci firmy, která nám je nakládá. Smáčíme je ve speciálních kontejnerech určených pro hašení elektromobilů nebo pneumatik, a pak je překládáme na jiné místo, kde už jsou určené k likvidaci,“ popsal velitel zásahu Petr Vejražka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvrat ve vyšetřování požáru Českého Švýcarska? Zapálil jsem les, přihlásil se muž policii

Krátce po desáté hodině ranní pak velitel zásahu snížil stupeň poplachu na druhý. Pro hasiče šlo o velmi náročný zákrok. Díky pravidelným cvičením jsou ale na takové situace dobře připraveni. „Vzhledem k tomu, že poprvé večer a podruhé ráno proběhlo střídání, máme na místě čerstvé síly. Samozřejmě únava se postupně dostavuje,“ doplnil Vejražka.

V areálu hořelo už před třemi lety

Už ve čtvrtek se na místo dostali vyšetřovatelé a zajímalo je hlavně to, proč začalo hořet. Podle našich informací příčinu už znají a vše vzešlo od manipulace s jedním z autovraků. Nicméně konečné závěry vyšetřování zveřejní až v následujících dnech. „No, je to zoufalý, ale jak je možný, že všechno hoří? Nám tady hoří vrakoviště, skládky, baráky, bouchá to,“ podivoval se jeden z dotázaných místních.

„Předpokládaná odhadovaná škoda je v tuto chvíli 10 milionů korun a uchráněné hodnoty okolo 200 milionů korun. Od toho zdroje požáru, kde ležely vraky, se povedlo uchránit provoz třídění šrotu a drtičky šrotiště,“ upřesnil Vejražka.

Oheň v areálu společnosti Kovošrot Group zachvátil velkou hromadu autovraků naskládaných na ploše asi 80 × 20 metrů do výšky deseti metrů. S plameny bojovalo přes 120 hasičů, dva dobrovolní se při zásahu zranili. Jeden si pohmoždil koleno, druhý kolaboval z přehřátí organismu. Záchranáři oba převezli na vyšetření do kladenské nemocnice. První skončil v domácím léčení, druhý se po ošetření vrátil na místo zásahu.

Hasiči na stejném místě zasahovali už v únoru 2020. Požár tehdy zachvátil osmdesát autovraků, které byly naskládány do výšky tří metrů.

Tagy: