Majitel Bohemia Energy chtěl převést své nemovitosti na virtuální firmy, tvrdí Piráti

Jiří Písařík

Desetitisíce klientů po pádu Bohemia Energy řeší, jak co nejrychleji najít standardního dodavatele plynu a elektřiny, aby nemuseli platit několikanásobně vyšší zálohy. Sám majitel zkrachovalé firmy Jiří Písařík se mezitím pokouší zbavit svých lukrativních nemovitostí přepisem na virtuální firmy. S takovými informacemi přišli Piráti či web MotejlekSkočdopole.com.

„Manželé Písaříkovi v podstatě hned poté, co přestala fungovat Bohemia Energy, začali převádět své nemovitosti na třetí osoby,“ uvedl Petr Skočdopole z webu MotejlekSkočdopole.com. Jiří Písařík chtěl přepsat několik pražských bytů, mimo jiné například z neoklasicistního činžovního domu na Smíchově.

Podle Pirátů mělo jít o převod na virtuální firmy. Pirátský analytik Janusz Konieczny takové jednání označuje za účelové převádění majetku. „Poškození zákazníci Bohemia Energy nepochybně mohou mít nárok na kompenzaci a je naší povinností bránit jejich práva,“ uvedl v tiskové zprávě.

„Zjevně se s manželkou obávají toho, že po nich věřitelé v budoucnu půjdou a budou vymáhat pohledávky přímo na nich jako soukromých osobách,“ vysvětlil Skočdopole. Soud ale nakonec převod nemovitostí v hodnotě desítek milionů korun stejně zastavil, a to především kvůli dlouholetému sporu Písaříka s podnikatelem Tomášem Bártou.

„Soud vyhověl návrhu insolvenčního správce pana Bárty, který se domáhá podílu na Bohemia Energy,“ dodal Skočdopole. Reportéři CNN Prima NEWS žádali Písaříka o vyjádření, jeho mluvčí však na dotazy neodpověděla.

Kromě hromadné žaloby, která 44letému podnikateli hrozí od bývalých klientů Bohemia Energy, se teď na něj zaměřili i politici. Dosluhující vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) hodlá na Písaříka podat trestní oznámení. „Máme tady obrovský problém, je to Bohemia Energy, která podvedla své zákazníky. Podáme trestní oznámení. Není možné, aby takhle na trhu působily firmy,“ řekl Babiš. Trestní oznámení by měl podepsat ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Písařík založil Bohemia Energy v roce 2005 společně se svou ženou. Kvůli prudkému zvýšení tržních cen energií na podzim 2021 a problémům s cash flow však firma v říjnu 2021 ukončila svoji činnost. Kolem 900 tisíc jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií.

Tagy: