Zavřete oči a představte si místo, kde můžete ochutnat nejvyhlášenější české i světové lahůdky, které vám na talíř stylově naservírují ti nejlepší kuchaři. Teď oči zase otevřete a čtěte dál o události, jaká v českých kulinářských dějinách nemá obdoby - Makro Czech Gastro Fest. Jejím cílem je dostat českou kuchyni opět na výsluní.
První ročník Makro Czech Gastro Fest přivádí pod jednu střechu na osm tisíc kuchařů ze všech koutů planety. A to konkrétně do pražského O2 Universa, které bude ve dnech 4.-6. května největší gastronomickou událost u nás hostit. Ta kromě vybraných pochoutek a přehlídky špičkového kuchařského umění přináší i inspiraci — těm, kteří rádi vaří, jedí i pijí. „Bude to opravdu něco velkého, co ještě Česká republika nezažila,“ slibuje Jan Gavenda vedoucí Makro akademie, Makro ČR a spolutvůrce obsahu Makro Czech Gastro Fest.
Kuchařští Oscaři
První den festivalu, tedy čtvrtek, bude určen především pro profesionály z oboru gastronomie. Samotný začátek ovládne národní kolo prestižní světové soutěže Bocuse d'Or. Jejím finalistou je ambasador Makro akademie Dominik Unčovský. „Bocuse d‘Or vznikla ve Francii podle jména Paula Bocuse, to byl jeden z nejslavnějších šéfkuchařů na světě. Tahle soutěž má zmedializovat a podpořit kuchaře, kteří nejsou tak viditelní,“ říká mladý kuchařský talent, který se v klání, jemuž se přezdívá také kuchařští Oscaři, utká s dalšími devíti kuchaři.
V hlavní roli brambory
Kromě momentálního potěšení chuťových buněk Makro Czech Gastro Fest nabízí také vzdělání a podporu českých plodin. Letošní hlavní hvězdou jsou brambory, řeč o nich bude na speciálním kongresu.
„Chceme jako Makro podpořit naši iniciativu České pole. Kongres bude primárně zaměřený na návrat českých potravin na české stoly a české talíře. Velkým tématem bude brambora, kterou vnímáme jako důležitou komoditu,“ předesílá Jan Gavenda.
A Dominik Unčovský ho doplňuje: „My jako Makro akademie v naší restauraci budeme prezentovat právě pokrmy z brambor, které jsme si vytvořili. Návštěvníci budou moci ochutnat obrovské portfolio výrobků z našich vlastních značek a bude to moc fajn,“ a dodává: „Snažíme se vrátit zpátky ty suroviny k nám a kupovat a představovat naše produkty a posouvat je dál našim odběratelům.“
Nejen brambory, ale také chřest, křen nebo česnek
Hlavní dění se bude točit kolem odrůdy agria, která se výborně hodí například na přípravu hranolků. Dalšími plodinami, které chce České pole výhledově vrátit na české talíře, jsou chřest nebo křen.
„Křen, který jste si doposud mohli koupit na pultech veškerých obchodů, pocházel převážně ze zahraničí. Což je obrovská škoda. Já bydlím na vesnici a když chci křen, jdu si ho vykopat na pole za dům,“ vykládá Jan Gavenda.
A jako další plodinu, kterou je třeba vrátit z českých polí na domácí talíře, je podle něj česnek. „Všechny ty plodiny hrají v české kuchyni historicky velkou roli.“
A podpořit chtějí pořadatelé akce Makro Czech Gastro Fest také všechny z oboru gastronomie. Tedy kuchaře i provozovatele a majitele restaurací, bister, barů a dalších podniků. „Spousta kuchařů bude prezentovat své koncepty, nápady a celé to vnímáme jako podporu gastronomie v tomto těžkém období, kdy dostala za uši v době covidu. Ten obor je nesmírně složitý, takže je to takový náš dárek do celé české gastronomie,“ vysvětluje Jan Gavenda.